του Τάσου Τσιφόρου

Στην πρωτεύουσα των ταυρομαχιών, στη Μαδρίτη, θα μεταφερθεί την επόμενη εβδομάδα η γαλάζια μάχη για την ηγεσία του κόμματος καθώς σχεδόν το σύνολο των πρωταγωνιστών των εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση θα βρίσκονται εκεί. 

Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ως Πρόεδρος της ΝΔ, οι τρεις άλλοι διεκδικητές, Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Άδωνις Γεωργιάδης, η Ντόρα Μπακογιάννη – που προτείνεται από τη Νέα Δημοκρατία ως εκ των αντιπροέδρων του ΕΛΚ – αλλά και ο Αντώνης Σαμαράς θα δώσουν το παρών στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που μοιάζει σαν σύσκεψη κορυφής της Ν.Δ. 

Η συγκυρία μοιάζει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα καθώς – με μεγάλο απόντα τον κ. Κώστα Καραμανλή – όλοι οι προαναφερθέντες διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στο γαλάζιο παρασκήνιο. Η παρουσία και των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία, προτάθηκε από τον Ευ. Μεϊμαράκη στους τρείς συνυποψηφίους του ως στοιχείο ενότητας του κόμματος και μένει να φανεί εάν και με ποιό τρόπο θα λειτουργήσουν συλλογικά. Πάντως, πηγές κοντά στον Πρόεδρο της ΝΔ διεμήνυαν ότι ο καθένας θα ταξιδέυσει με δικά του έξοδα (σ.σ. το κομματικό ταμείο είναι μείον, ως γνωστό) και θα έχει το δικό του πρόγραμμα. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ταξιδεύει ως δυνάμει αντιπρόεδρος του ΕΛΚ, καθώς φέρεται να είναι αυτή η υποψήφια από την τριπλέτα Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, που όμως θα κληθεί να δώσει σκληρή μάχη για να κερδίσει μία από τις 10 θέσεις αντιπροέδρου καθώς οι υποψήφιοι είναι, επίσης, μεγάλου ειδικού βάρους. 

Στον απόηχο της αποκάλυψης ότι η πρόταση της ΝΔ θα είναι η κ. Μπακογιάννη, πυροδοτήθηκαν και σενάρια εάν αυτό συνιστά και την επισφράγιση της συμφωνίας μεταξύ της πρώην υπουργού και του κ. Μεϊμαράκη για τη στήριξη του δεύτερου στην κούρσα διαδοχής. Κάποιες πηγές επέμεναν ότι για την επιλογή Μπακογιάννη είχαν ενημερωθεί και οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας, χωρίς πάντως αυτό να επιβεβαιώνεται από όλα τα στρατόπεδα. 

Ιδιαίτερη σημασία έχει, σε κάθε περίπτωση, και η παρουσία του κ. Σαμαρά, ο οποίος και θα είναι βασικός ομιλητής σε εκδήλωση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Συνεδρίου του ΕΛΚ. Η είδηση έγινε γνωστή χθες και πέραν της επιβεβαίωσης των ερεισμάτων που διατηρεί ο πρώην Πρωθυπουργος, καθιστά ακόμη πιο ενδιαφέρον το γαλάζιο παρασκήνιο.

Άλλωστε, οι σχέσεις του κ. Σαμαρά με τον κ. Μεϊμαράκη αλλά και με την κα Μπακογιάννη είναι εκρηκτικές ενώ, παρά τη δημόσια μη εμπλοκή του τέως Προέδρου, και οι επιδιώξεις τους στο θέμα της ηγεσίας δεν συγκλίνουν. Υπό την έννοια αυτή, το ποιοί εκ των υπολοίπων θα δώσουν το παρών στην ομιλία Σαμαρά αποκτά προφανείς εσωκομματικές διαστάσεις και επιβεβαιώνει ότι η ένταση που επικρατεί στη Ν.Δ. περισσεύει για να εξαχθεί και στην Ισπανία.