current views are: 8

16 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση14:40

Στο τραπέζι χαλάρωση των μνημονιακών μέτρων για να μείνουν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Η χαλάρωση μνημονιακών όρων με αντάλλαγμα την παραμονή περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι Βερολίνου και Ευρωπαίων.

Δημοσίευση 14:40’
αρθρο-newpost

Η χαλάρωση μνημονιακών όρων με αντάλλαγμα την παραμονή περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι Βερολίνου και Ευρωπαίων.

Η χαλάρωση μνημονιακών όρων με αντάλλαγμα την παραμονή περισσότερων προσφύγων στην Ελλάδα φαίνεται πως βρίσκεται στο τραπέζι Βερολίνου και Ευρωπαίων, με το παρασκήνιο να είναι έντονο.

Σε δημοσίευμά της η οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche ανέφερε ότι στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης γίνονται πρώτες σκέψεις να βοηθηθεί η Ελλάδα σε οικονομικό επίπεδο, εάν δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Ύψιστη προτεραιότητά μας στην παρούσα φάση είναι να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι προς το γερμανικό περιοδικό, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Για να επιτευχθεί αυτό, θα μπορούσαν να μπουν σε δεύτερη μοίρα άλλες παράμετροι, όπως είναι η επιμονή στους όρους του προγράμματος. Πάντως ασαφές παραμένει ποια μορφή θα μπορούσαν να έχουν τυχόν διευκολύνσεις, σημειώνει το δημοσίευμα.

Διαχώρισε το Βερολίνο, αλλά…

Tι απαντά όμως το Βερολίνο; Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ανέφερε ότι το τρίτο πακέτο που μόλις έχει συμφωνηθεί θα πρέπει να «τρέξει» ανεξάρτητα και να μην συνδέεται με ζητήματα της επικαιρότητας, όπως το προσφυγικό.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η ΕΕ «είναι έτοιμη να παράσχει στήριξη στην Ελλάδα που αντιμετωπίζει τόσο μεγάλες προκλήσεις».

Επανέλαβε ακόμη ότι η χώρα μας θα πρέπει να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. στο Αιγαίο – κάνοντας εκ νέου αναφορά στα περί «συντεταγμένης κατάστασης»- και διαβεβαίωσε ότι σε αυτή τη προσπάθεια η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει σε διμερές επίπεδο, τόσο με εξοπλισμό όσο και στην εκπαίδευση προσωπικού.

Κέρδος για την ελληνική πλευρά στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, όπως έγραφε νωρίτερα το newpost, ήταν έναρξη μιας συζήτησης για το αν και κατά πόσο, χώρες που δέχονται κύματα προσφύγων, πρέπει να τύχουν δημοσιονομικής χαλάρωσης, και άρα έμμεσης, αλλά και άμεσης, οικονομικής ενίσχυσης. Συζήτηση που άνοιξε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Φαίνεται ότι το ραντεβού που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα πριν τη Σύνοδο ήταν καθοριστικό.

Yπενθυμίζεται, ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Κομισιόν να χαλαρώσει τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες, με αφορμή τη μεταναναστευτική κρίση. Όπως ανέφερε στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό France 2, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να θεωρήσει ως «εξαιρετική περίσταση» την μεταναστευτική κρίση, το οποίο θα επιτρέψει τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων. «Είναι αλήθεια ότι τα κείμενα του Συμφώνου Σταθερότητας και ανάπτυξης προβλέπουν την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων» δήλωσε ο κ. Μοσκοβισί.

 

 

 

 


σχετικα αρθρα