Σε αντιπαράθεση για την απόδοση ευθυνών σχετικά με το ποιος έκανε καλύτερη πολιτική διαχείριση στο ευαίσθητο και καθοριστικό για τη χώρα πεδίο του δημοσίου χρέους, επιδόθηκαν από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός των Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα ο υπουργός πήρε το λόγο για να απαντήσει στην τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου. Μίλησε για το PSI, χαρακτηρίζοντάς το μια μεγάλη αποτυχία, γιατί  όπως είπε μια μόλις βδομάδα μετά την ολοκλήρωσή του, καταδείχθηκε πως για να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, απαιτείται νέα αναδιάρθρωση.

«Στα βιβλία του μέλλοντος θα υπάρχει μια παραπομπή που θα αναφέρει πως το PSI, ήταν αποτυχημένη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του χρέους», είπε ο κ. Τσακαλώτος και τόνισε προς τον κ. Βενιζέλο:

Πρέπει να αναγνωρίστε κάποια στιγμή, να παραδεχθείτε ότι κάνατε λάθος. Μέχρι τώρα, μια φορά να πείτε ότι κάτι έγινε και δεν το είχατε προβλέψει δεν το έχω ακούσει.

«Το χρέος είναι εξυπηρετήσιμο!», απάντησε λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Βενιζέλος και σημείωσε: «Τι συνέβη και ανετράπη η δυναμική του; Η άφιξή σας!».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε ακόμα τον υπουργό να είναι προσεκτικός λόγω του ότι πλέον βρίσκεται σε θέση εξουσίας και παρατήρησε πως «τώρα έχετε βγει μπροστά, δεν είστε κολλημένος πίσω από τον κ. Βαρουφάκη, είστε γεμάτος αυτοπεποίθηση. Πρέπει όμως να είστε πιο προσεκτικός γιατί έχετε να δώσετε λόγο και στους 53'! Προσέξτε, κουβαλάτε μεγάλο βάρος.

Βενιζέλος: «Φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετείς σε λίγες μέρες»

«Μετά το 2012, το χρέος αυξήθηκε ή όχι;», αναρωτήθηκε ρητορικά ο υπουργός και επισήμανε: «Εκτός αν μας λέτε ότι είναι βιώσιμο το χρέος, οπότε η ομάδα διαπραγμάτευσης που προτείνατε ήταν για να πάμε στην Ευρώπη να τους ευχαριστήσουμε και να γυρίσουμε σπίτι μας».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε πως η τότε κυβέρνηση και οι δανειστές έλεγαν πως το χρέος είναι βιώσιμο επειδή τους συνέφερε και μπορούσε να «κοροϊδεύει ο ένας τον άλλο», ενώ έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Ήθελα απλά να σας ακούσω αν έχετε κάνει κάτι λάθος για να το σημειώσω στην αυτοβιογραφία μου».

«Σας εύχομαι να γράψετε την αυτοβιογραφία σας αλλά βλέπω ότι ασχολείστε τη βιογραφία μου», επανήλθε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος στη συνέχεια επιχείρησε να εξηγήσει τη θέση του, κάνοντας διάκριση μεταξύ της βιωσιμότητας του χρέους ως οικονομική δυναμική και ως θεσμική. 

«Μη φτύνετε εκεί που θα γλείψετε γονυπετής σε λίγες μέρες», κατέληξε.