Στις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που ξεκαθάρισε εκ νέου πως δεν υπάρχει καμία πρόθεση να υπάρξουν κοινές περιπολίας Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. 

«Υπάρχουν κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ που παίρνουν ακραίες ξενοφοβικές θέσεις, που υψώνουν φράκτες, που απαντούν με δακρυγόνα κατά μεταναστών στα σύνορά τους. Υπάρχουν βέβαια και άλλες χώρες που αποφασίζουν να λάβουν διαφορετικές θέσεις, που αντιμετωπίζουν το ζήτημα με ανθρωπισμό, έχοντας βεβαίως διαφορετικές δυνατότητες. Οι αποφάσεις που ελήφθησαν χθες στη Σύνοδο ήταν σε θετική κατεύθυνση» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ότι θα πρέπει να «μετατοπιστεί το βάρος από τα νησιά, στα τουρκικά παράλια». Εκεί, όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας «θα πρέπει να γίνεται η ταυτοποίηση των προσφύγων, ώστε να σταματήσει το αίσχος της εκμετάλλευσης αυτών των ανθρώπων από τους διακινητές».

Αναφερόμενος στην χθεσινή επί της αρχής συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα για περιορισμό των προσφυγικών ροών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση είχε ταχθεί υπέρ μίας πολιτικής ενίσχυσης της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν παραχωρήσεις ή υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. 

«Αυτή η πολιτική είναι η σωστή, στην κατεύθυνση αυτή θα υποστηρίξουμε τις κινήσεις της ΕΕ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα υπάρξουν υποχωρήσεις ή παραχωρήσεις από εμάς ή την ΕΕ σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας» χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

​Εξηγήσαμε κατ ιδίαν αλλά και στη Σύνοδο ότι κοινές περιπολίες δεν θα υπάρξουν. Και αυτό γιατί αφενός συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι διεκδικήσεις από τους γείτονες σε ζητήματα ξεκαθαρισμένα. Αφετέρου γιατί αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει κανένα νόημα. Η όποια παρέμβαση στα χωρικά μας ύδατα θα μπορεί να είναι μόνο παρέμβαση διάσωσης, και μεταφοράς στα κοντινά νησιά. Εάν θέλει κανείς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ροών, θα πρέπει να υπάρξουν αυστηροί έλεγχοι και περιφρούρηση στην τουρκική επικράτεια. Αυτό το γεγονός δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να έχουμε συντονισμό και συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή. Και αυτό μπορεί να συνεχιστεί εάν υπάρχει η πολιτική βούληση από την Άγκυρα.

Συνεχίζοντας την ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «αναγνωρίστηκε το τεράστιο κόστος που βαραίνει τις χώρες υποδοχής για την τακτοποίηση των προσφύγων». 

«Πως μπορεί κάποιος να αποτιμήσει το κόστος της υγειονομικής φροντίδας, των συνεχών περιπολιών, των Δήμων που ήδη έχουν σπαταλήσει μεγάλο μέρος των προϋπολογισμών τους για να φροντίσουν τους πρόσφυγες;» διερωτήθηκε και συνέχισε:

Δεν έχουμε λάβει παρά ελάχιστα κονδύλια, αλλά όχι γιατί δεν είμαστε προετοιμασμένοι, αλλά γιατί τα προγράμματα της ΕΕ αφορούν μεσοπρόθεσμες δράσεις, όπως η ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό. Η υποχρέωσή μας για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης θα υλοποιηθεί. 

Λύση στο Κυπριακό

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο «παζάρι» όπως είπε της Τουρκίας στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής, ενώ για τις διαπραγματεύσεις για την ενταξιακή πορεία της γέιτονος είπε ότι η Ελλάδα τηρεί στάση ευθύνης.

«Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν πρέπει να μας δημιουργεί φοβίες. Αν η τουρκική κυβέρνηση κάνει βήματα προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού, κυρίως στα ανθρώπινα δικαιώματα, και βεβαίως πρέπει να υπάρξει αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου».