Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και της αντιπολίτευσης ξέσπασε στη Βουλή, με αφορμή την επιστολή που απέστειλε ο ΥΠΕΞ στους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με την ονομασία της ΠΓΔΜ

Απαντώντας στις αιτιάσεις της Χρυσής Αυγής – που έκανε γνωστό το περιεχόμενο της επιστολής δια του αρχηγού της Νίκου Μιχαλολιάκου- αλλά και της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Κοτζιάς σημείωσε  πως «όλη η αλληλογραφία του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής είναι απόρρητα εθνικά κείμενα. Δυστυχώς κάποιοι κατήργησαν το απόρρητο για μικροκομματικές σκοπιμότητες».

Αναφερόμενος στην επίμαχη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ , ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «συμφώνησαν όλα τα κόμματα παρόντος του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ ότι θα δοθούν γραπτά προτάσεις όσον αφορά τη συζήτηση που γίνεται για την ονομασία της ΠΓΔΜ». 

«Αυτό που έκανα με την επιστολή μου στους αρχηγούς» συνέχισε,  «ήταν να υπενθυμίσω  ότι εκκρεμεί η κατάθεση προτάσεων».  

«Αυτοί το άνοιξαν το θέμα» είπε δείχνοντας στη Χρυσή Αυγή «και εσείς το συνεχίζετε, σκεφτείτε τι σχέση έχετε!» είπε απαντώντας στον Ανδρέα Λοβέρδο και τόνισε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ

Αντιλαμβάνοναι ότι υπάρχουν εσωκομματικοί ανταγωνισμοί και σας παρακαλώ πάψτε να δίνετε στη δημοσιότητα απόρρητα εθνικά έγγραφα. 

Λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως «εγώ αυτό που είπα είναι ότι εάν πρόκειται να αλλάξουμε την γραμμή της Ελλάδας απέναντι στην ΠΓΔΜ, θα να συγκληθεί συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να το συζητήσουμε». 

«Εάν έχετε εσείς εμπιστοσύνη να συζητούμε αυτά τα θέματα δι επιστολής, δικό σας θέμα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης προς τον κ. Κοτζιά και πρόσθεσε: 

Ακριβώς για να μην υπάρχουν διαρροές είπαμε να κάνουμε συμβούλιο αρχηγών. 

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών πως ψεύδεται. Και αυτό γιατί, όπως είπε η διαβάθμιση πρέπει να αναγράφεται στα έγγραφα του ΥΠΕΞ. «Η επιστολή του κ. Κοτζιά δεν έχει διαβάθμιση. Έγγραφο πλήρως αδιαβάθμιστο».

Ο Θανάσης Παφίλης είπε ότι το ΚΚΕ δεν μετέχει στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής και επισήμανε προς τα κόμματα ότι «απαιτείται μεγαλύτερη σοβαρότητα».

Ο Σπύρος Δανέλλης σημείωσε ότι «πολύ γρήγορα αποδεικνύονται εξαιρετικά σοβαρές οι ενστάσεις και επιφυλάξεις μας σε σχέση με την άποψή μας ότι η συμμετοχή της ΧΑ στο συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής θα δημιουργούσε σοβαρό ζήτημα». 

Στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που τόνισε πως «διεξάγεται παρεμπίπτουσα συζήτηση για ένα σοβαρό ζήτημα εξωτερικής πολιτικής. Θεωρώ ότι το πρέπον είναι η διακοπή της εδώ καθώς στάλθηκε έγγραφο χωρίς διαβάθμιση προς τα κόμματα. Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να δεσμευτεί ο ΥΠΕΞ ότι το ταχύτερο θα διεξαχθεί σοβαρή κεκλεισμένων συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής».

Λαμβάνοντας εκ νέου τον λόγο υπουργός Εξωτερικών εξαπέλυσε επίθεση κατά του κ. Λοβέρδου. «Όλα τα έγγραφα έχουν διαβάθμιση, εκτός από αυτά του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, και είναι εκ νόμου άκρως απόρρητα» είπε και συνέχισε: 

Η αλλαγή το 2006/2007 στη θέση που διατυπώθηκε το 1992 για την ΠΓΔΜ, δεν έγινε μέσω Συμβουλίου Αρχηγών. Εγώ απλά ζήτησα να καταθέσουν γραπτώς τα κόμματα τις θέσεις τους και αυτό υπενθύμισα όταν έστειλα την επιστολή. Η Χρυσή Αυγή παραβίασε τις διαδικασίες του ΕΣΕΠ, άρα λυπάμαι δεν είμαι σε θέση να σας ξανακαλέσω.

Αιχμή της αντιπαράθεσης ήταν η επιστολή που έστειλε προς τους προέδρους των πολιτικών κομμάτων, ο κ. Κοτζιάς στην οποία τους ζητούσε να αποστείλουν τις απόψεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων. Όπως τόνισε, σχετική συζήτηση είχε προηγηθεί τον Ιούλιο στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και, καθώς οι συζητήσεις είναι απόρρητες, ο κ. Κοτζιάς έστειλε επιστολή στα κόμματα υπενθυμίζοντάς τους ότι εκκρεμεί η απάντησή τους στο θέμα της ονομασίας. 

ΠΑΝ.ΒΕΛ.