Προ ημερών, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Άννα Διαμαντοπούλου με θέμα τις «προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο», παραβρέθηκαν τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης. Παρά το γεγονός ότι δεν συναντήθηκαν στο συνέδριο και επέλεξαν να μιλήσουν διαφορετικές ώρες, η παρουσία τους ήταν αρκετή για να τροφοδοτήσει σενάρια συνεργασίας αλλά και της πιθανότητας να δημιουργήσουν νέο κόμμα.

Δεν ήθελαν και πολύ άλλωστε οι υπέρμαχοι της άποψης ότι το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και η ΔΗΜΑΡ πρέπει να ενωθούν… εις σάρκα μια. Ο Σπύρος Λυκούδης δήλωσε ότι ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι δεν είναι πολύ μακριά και μπορούν να συνεργαστούν. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υποστήριξε ότι  δεν είναι καθόλου πρόωρη η συζήτηση για τη συγκρότηση του λεγόμενου χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας. Και ο Θόδωρος Μαργαρίτης χαρακτήρισε επείγουσα την ανάγκη συγκρότησης ενός ισχυρού τρίτου πόλου από τις δυνάμεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.

Το ΠΑΣΟΚ είναι το δεύτερο παλιότερο κόμμα από την μεταπολίτευση και εντεύθεν. Μάλιστα από το 1981 ως και το 2012 κυριάρχησε στο πολιτικό σκηνικό ασκώντας τη διακυβέρνηση της χώρας για πολλά χρόνια. Το Ποτάμι είναι ο νεώτερος πολιτικός σχηματισμός που βρίσκεται στη Βουλή. Έχει αναπτύξει όμως μια δυναμική η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να προσδώσει ώθηση σε όποιον συνεργαστεί μαζί του.

Το Ποτάμι όμως δεν είναι μόνον ο Λυκούδης. Απαρτίζεται και από ανθρώπους οι οποίοι ελάχιστη σχέση με την ευρωπαϊκή Αριστερά (του Λυκούδη) έχουν. Θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζουμε τι πιστεύει για μια τέτοια συνεργασία ο Χάρης Θεοχάρης ο οποίος υπήρξε επί μακρόν ο αγαπημένος των τροϊκανών. Ή η Αφροδίτη Λυμπεράκη η οποία ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια από την κομμουνιστική αριστερά αλλά, μεγαλώνοντας, έφτασε ως τους νεοφιλελεύθερους. Και κυρίως τι πιστεύει ο ιδρυτής του Ποταμιού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μετά τις εκλογές, σε ιδιωτικές συζητήσεις, δεν έκρυβε την πικρία του για το αποτέλεσμα. Ταυτοχρόνως ήταν κατηγορηματικά αντίθετος όσο αφορά στο ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Δεν άφηνε κανένα περιθώριο τονίζοντας ότι το Ποτάμι ιδρύθηκε γιατί τα στελέχη του δεν ήθελαν να είναι ΠΑΣΟΚ ή ΔΗΜΑΡ. Και δεν δίσταζε να δηλώνει ότι αν προκριθεί μια τέτοια λύση, ο ίδιος θα προτιμήσει να γυρίσει στο σπίτι του και στις δουλειές του. Το μόνο που άφηνε ανοικτό ήταν η συνεργασία σε συγκεκριμένα ζητήματα. Άρα, καλό είναι να μην βιαζόμαστε αφού ο Στ. Θεοδωράκης… κτίζει φράγμα στο ενδεχόμενο.