Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς  

Ο ασφυκτικός κλοιός που δημιουργεί στην κοινωνία το πολυνομοσχέδιο που υπερψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επικέντρωσε τη στρατηγική των τεσσάρων υποψηφίων για την ηγεσία της ΝΔ στην σκληρή αντιπολιτευτική κριτική απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα και τα στελέχη του.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που από την αρχή της εσωκομματικής κούρσας είχε δώσει μεγάλο βάρος στην κοινοβουλευτική παρουσία του και στην κατά πρόσωπο αντιμετώπιση του κ. Τσίπρα, στο τριήμερο που διήρκησε η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, τοποθετήθηκε δύο φορές από το βήμα της Ολομέλειας.

Με τις ομιλίες του, ο κ. Μεϊμαράκης σηματοδότησε το τέλος της ανοχής προς την κυβέρνηση, ενώ σήκωσε ψηλά και τα εθνικά ζητήματα (Σκοπιανό, φύλαξη συνόρων) που το τελευταίο διάστημα λόγω των οικονομικών εξελίξεων, είχαν μπει σε δεύτερο πλάνο στην πολιτική επικαιρότητα. Ψηλά στην ατζέντα, ο πρόεδρος της ΝΔ, έβαλε και το θέμα της διαφάνειας με τα πόθεν έσχες των υπουργών της κυβέρνησης, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό, ότι τους «έβγαλε ήδη αθώους».

Με σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική (κυρίως ο Άδωνις Γεωργιάδης, που προανήγγειλε ότι θα καταψήφιζε όλα τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου), εμφανίστηκαν και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία της ΝΔ. Σε ότι έχει να κάνει με την εσωκομματική διαδικασία, την αποσφράγιση των προσφορών το μεσημέρι του Σαββάτου θα ακολουθήσει η αξιολόγηση και ο ορισμός της εταιρίας που θα αναλάβει να στήσει τις εσωκομματικές κάλπες.

Αν και μεταξύ των τεσσάρων στρατοπέδων έχει κηρυχθεί ανακωχή, δεν αποκλείεται στις επόμενες ημέρες να υπάρξει νέα ένταση με αφορμή τα οικονομικά του κόμματος τα οποία βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΝΔ έχει ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να καταβληθούν οι δύο επόμενες δόσεις της κρατικής επιχορήγησης.

Η πλευρά Τζιτζικώστα υποστηρίζει ότι η εξεύρεση των πόρων για την εκλογική διαδικασία είναι θέμα του προέδρου του κόμματος και όχι της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, με τον διευθυντή του κ. Μεϊμαράκη, Σωτήρη Κορομάντζο, να έχει ζητήσει με εσωτερικό έγγραφο της ΝΔ από τον γενικό Διευθυντή Κώστα Τσιμάρα, να ενημερωθεί με ακριβή στοιχεία για το κόστος των εκλογών του Σεπτεμβρίου, δεδομένου ότι ο σημερινός πρόεδρος μόλις είχε αναλάβει.

Στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης πάντως είναι εμφανές πλέον ότι διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα, των «καραμανλικών» και των «σαμαρικών» βουλευτών και στελεχών. Οι πρώτοι φαίνεται να υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Μεϊμαράκη και οι δεύτεροι να έχουν μοιραστεί μεταξύ των άλλων τριών διεκδικητών της ηγεσίας.