«Δεν θα μπορούσα να βάλω στη Νέα Δημοκρατία. Δε μπορείς να φύγεις ένα χρόνο μετά που σε ψήφισαν 160.000 άνθρωποι. Είμαι ερωτευμένος με την τοπική αυτοδιοίκηση» είπε ο Κώστας Μπακογιάννης στην εκπομπή Ακραίως, στον ΣΚΑΪ, με τον Τάκη Χατζή.

Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε μάλιστα ότι δεν έχει «καμία ουσία και περιεχόμενο η συζήτηση για την προεδρία της ΝΔ» και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποδεικνύεις στην πράξη ότι είσαι το νέο. Ο κόσμος θέλει να σπάσει την τηλεόραση γιατί θέλει να κάνεις πράξη όσα λες.

Εχω τέσσερα χρόνια μπροστά μου με το κεφάλι ψηλά, να μπορώ να κοιτάξω τους ανθρώπους στα μάτια».

Στη συνέχεια είπε αιχμηρά ότι «ο βουλευτής δεν μπορεί να φτιάξει ούτε μια βρύση στο χωριό του. Μακάρι να ήταν εδώ ο πατέρας μου να πει αν τα κάνω καλά ή όχι», ενώ για την επιλογή του να παραμείνει στην τοπική αυτοδιοίκηση: «Είμαστε υπερκομματικός συνδυασμός. Πάνω από όλα είναι η σύνεση, η συναίνεση, η συνεννόηση».

Για τη Νέα Δημοκρατία: «Πώς μπορεί να έχει εσωτερική δημοκρατία όταν δεν έχει θητεία ο πρόεδρός του, όταν υποψήφιοι βουλευτές διορίζονται από τα κεντρικά, από τη Συγγρού; Θα μπορούσαν να στήνουν κάλπες. Θητεία δεν έχει ο Πάππας και ο πρόεδρος της ΝΔ. Είναι μία διαδικασία που κάνει τον μέσο Νεοδημοκράτη να αισθάνεται ντροπή. Ο κόσμος μας φτύνει κι εμείς λέμε ότι βρέχει» είπε για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου. Η εσωκομματική Δημοκρατία πρέπει να κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Δεν έχει νόημα το εμπόριο μίσους στη χώρα. Πρέπει να μάθουμε όλοι να συνυπάρχουμε».

Ο κ. Μπακογιάννης εκτίμησε πως "υπάρχει ένας χώρος του ευρύτερου κέντρου που είναι ορφανός. Θα έπρεπε να είχε προηγηθεί συνέδριο και συνδιασκέψεις και θα έπρεπε να είχε γίνει διάλογος για τη ΝΔ. Η ΝΔ έκανε πολλά λάθη αλλά και πολλά σωστά", ενώ πρότεινε να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ο ΕΝΦΙΑ και συμπλήρωσε πως "έπρεπε να περάσουν τα σχολεία στους Δήμους. Θα πρέπει να γυρίσουμε το κράτος ανάποδα".

Για τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές: "Δεν άκουσα ποτέ μια συγκεκριμένη πρόταση να την καταθέσει η χώρα στους δανειστές και δεν κατάλαβα γιατί παίζαμε άμυνα μαζί τους". 

«Θα ήταν συμβιβασμός να πω σε 160.000 ανθρώπους να πω ότι φεύγω" επανέλαβε για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία και πρόσθεσε: "Δεν είναι αιχμή για τον Τζιτζικώστα, προφανώς αισθάνεται ασφαλής και καλά κάνει. Δεν σκέφτηκα ότι θα το αφήσω τώρα για να βάλω στο μέλλον. Θα τιμήσω την υπογραφή στο συμβόλαιο που έχω με το λαό. Στα 37 μου δεν κάνω αυτό τον συμβιβασμό. Η Ελλάδα έχει υποψήφιους σωτήρες, τα μυαλά μου δεν έχουν πάρει αέρα, είμαι λαντζιέρης. Αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω. Τα αρχηγικά κόμματα έχουν πεθάνει. Η ΝΔ δεν έχει αντίπαλο τον Τσίπρα, αλλά τον κακό της εαυτό, πρέπει να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι η coca cola και η ΝΔ να είναι η coca cola light».

 Σε ερώτημα αν τελείωσε η Νέα Δημοκρατία, απάντησε: «Είναι ζωντανός οργανισμός και η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή κεντροδεξιά, αλλά και μια ισχυρή αντιπολίτευση. Αυτές τις μέρες είχε ορθό και πειστικό πολιτικό λόγο στη Βουλή».

«Ο Κυριάκος είναι θείος μου και το αίμα νερό δεν γίνεται. Σε άλλα συμφωνούμε, σε άλλα όχι, όπως και με τη μάνα μου. Δεν θα πω τη γνώμη μου ποιον θα ψηφίσω» δήλωσε για το τι θα ψηφίσει στην εκλογή του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για το αν θα ψήφιζε τη Ντόρα Μπακογιάννη είπε χαροτιλογώντας: «Πιστεύετε ότι θα μπορούσα να κάνω κάτι διαφορετικό; Κάτι πρέπει να φάμε και μαγειρεύει πολύ ωραία», ενώ πρότεινε για τους υποψηφίους «να βγάλουν ανακοίνωση και οι τέσσερις υποψήφιοι και να συνυπογράφουν κάποιες αρχές. Θητεία στον πρόεδρο, συνέδρια τακτικά. Να γίνονται τακτικά συνέδρια όχι όποτε του καπνίζει του κάθε αρχηγού. Πρέπει να αποκτήσει κανόνες η ΝΔ γιατί θα κυνηγάμε την ουρά μας».