Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News και ερωτηθείς αν «βλέπει μακροημέρευση της κυβέρνησης Τσίπρα», είπε: «Αναμφίβολα, το κεφάλαιο στη χώρα μας επιδιώκει μια μακρά κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ για να ολοκληρωθεί η βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του: Να περάσουν γρήγορα και χωρίς λαϊκή αντίδραση τα βάρβαρα μέτρα που άφησαν στη μέση οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Επισήμανε στη συνέχεια ότι «αυτή ακριβώς, λέμε εμείς, είναι και η μεγαλύτερη προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ στο σύστημα».

«Πέρα από τις προθέσεις βέβαια, υπάρχει και η δυναμική των ίδιων των εξελίξεων που επιδρούν, όπως οι αντιθέσεις στην ευρωζώνη, η πορεία της κρίσης αλλά και η όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ ισχυρών καπιταλιστικών κρατών και οικονομιών όπως συμβαίνει σήμερα στην ευρύτερη περιοχή μας» προσέθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

Σε ο,τι αφορά το ενδεχόμενο άμεσης αναδιάρθρωσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή ακόμα και σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, είπε ότι «όλα τα ενδεχόμενα, όλες οι εναλλακτικές λύσεις που έχει το σύστημα παραμένουν στο τραπέζι προκειμένου να μην ανακοπεί η προσπάθεια για την καπιταλιστική ανάπτυξη δηλαδή να τσακιστεί ο λαός για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Σήμερα αυτό μπορεί να το υπηρετήσει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αύριο ίσως μια πιο διευρυμένη συγκυβέρνηση και με άλλα κόμματα που στηρίζουν το ίδιο δρόμο».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στη ΝΔ, ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι «το σύστημα όπως χρειάζεται ένα δυνατό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, βλέπε ΣΥΡΙΖΑ, με κάποιους πρόθυμους συμμάχους, χρειάζεται και ένα δυνατό εκλογικά φιλελεύθερο αστικό κόμμα για να μπορεί να συνεχίζει την κυβερνητική εναλλαγή, όπως γινόταν παλιότερα με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ». «Τώρα το πού θα καταλήξει η διαπάλη στο εσωτερικό της ΝΔ, δηλαδή ποιο θα είναι τελικά το ιδεολογικό, πολιτικό της στίγμα "κεντροδεξιό", "ακροδεξιό", "εθνικιστικό", μένει να το δούμε. Αυτή πιστεύω είναι και η πραγματική διαπάλη που γίνεται και γύρω από τα συγκεκριμένα πρόσωπα» ανέφερε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.