Το πρώτο crash test πήγε καλά για την κυβέρνηση. Οι βουλευτές της πλειοψηφίας, παρά τα σκληρά μέτρα που προβλέπονται στα προαπαιτούμενα, στη Βουλή, τα υπερψήφισαν, έστω και αν έμειναν μερικά… απόνερα, όπως τα ισοδύναμα για τους αγρότες και την ιδιωτική εκπαίδευση, για το άμεσο μέλλον. Το μέτωπο αποδείχθηκε αρραγές. 

Τα ρεπορτάζ γύρισαν σελίδα και άρχισαν ήδη να αναφέρονται στο δεύτερο crash test. Αυτό του Νοεμβρίου, που θα περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό.  

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα όρια ηλικίας, για χιλιάδες εργαζόμενους που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 67 τους έτη, πρόκειται να αυξηθούν μέχρι και 17 χρόνια! Ταυτοχρόνως γίνεται λόγος για νέο ψαλίδισμα στις συντάξεις- εκεί που υπήρχε η υπόσχεση για 13ο μισθό, θα… χαθεί και ο δωδέκατος! Συζήτηση γίνεται και για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εισοδηματικά κριτήρια στην καταβολή των συντάξεων, αν και ο Γ. Κατρούγκαλος το διαψεύδει. Τέλος, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αναστάσιος Πετρόπουλος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής έκτακτης εισφοράς στους επαγγελματίες υπέρ του ασφαλιστικού. 

Ο Αλέξης Τσίπρας, στο πρόσφατο παρελθόν, δήλωσε ότι δεν δέχεται πως υπάρχει κάποιος στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος έχει μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία από τον ίδιο. Προφανώς και έχει δίκιο. Ούτε και κάποιος ο οποίος είναι περισσότερο αριστερός από τον Πρόεδρο του κόμματος μπορεί να υπάρχει. Οποιοσδήποτε το ισχυριστεί, εμπίπτει στο… βασιλικότερος του βασιλέως.  

Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πλέον μπροστά του την πλήρη εικόνα της θέσης που βρίσκεται η χώρα και των χρονοδιαγραμμάτων που πρέπει να τηρηθούν. Προφανώς γνωρίζει και πράγματα που μόνον οι πρωθυπουργοί γνωρίζουν. Και έχει πάρει τις αποφάσεις του. 

Είναι απολύτως λογικό οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να βλέπουν τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Να γκρινιάζουν και να πιέζονται. Ειδικά όταν αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρότατα θέματα ελαφρά τη καρδία.  

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτούς τους υπουργούς, οφείλουν να τους επαναφέρουν πάραυτα στην τάξη. Ότι τα «φάλτσα» πρέπει να διορθώνονται πάραυτα. Και ελπίζουν ότι την κρίσιμη στιγμή, οι βουλευτές θα λειτουργήσουν όπως ο Τσίπρας. Το αντίθετο, ούτε που θέλουν να το σκέφτονται…