Ότι η καλύτερη λύση για την γγ Δημοσίων Εσόδων, κ. Σαββαΐδου, είναι η παραίτηση υποστήριξε σε συνέντευξή του στο Mega ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως είπε, γνωρίζει πως της τέθηκε το δίλημμα εάν θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της από τη στιγμή που υπάρχει εισαγγελική έρευνα και πρόσθεσε ότι θεωρεί ότι το πόστο είναι πολύ κρίσιμο για να μένει οποιαδήποτε σκιά. «Η λύση που ταιριάζει είναι αυτή της παραίτησης», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος επίσης δήλωσε ότι το πόρισμα των Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό λειτουργεί συμβουλευτικά και ως εκ τούτου δεν δεσμεύει την κυβέρνηση δήλωσε 

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι το περιεχόμενο του πορίσματος αξιολογείται από την κυβέρνηση αλλά αυτό δεν ασκεί πολιτική ενώ αναγνώρισε ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα καινούργιο πρόβλημα και πως εάν η ανεργία μείνει στο 25%-27% δεν μπορεί κανείς να περιμένει βιώσιμη λύση. 

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι ενδεχομένως το ασφαλιστικό πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή και να έχει αναδιανεμητικό χαρακτήρα στη βάση της αλληλεγγύης των γενεών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την πρώτη κατοικία και ότι είναι σημαντικό το θέμα των κόκκινων δανείων το οποίο όπως είπε πηγαίνει χέρι χέρι με ανακεφαλαιοποίηση αλλιώς η προσπάθεια θα είναι τελέσφορη.

Για τη ΔΕΗ σημείωσε ότι από το 2016 ενδέχεται να υπάρξουν μειώσεις στις τιμές ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των μεγάλων επιχειρήσεων που συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς του ρεύματος λέγοντας ότι η ΔΕΗ πιέζει για να νοικοκυρέψει τις απαιτήσεις που έχει μέσα από αυτούς τους απλήρωτους λογαριασμούς.

Σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει προτείνει ισοδύναμο που αντιστοιχεί στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα στη θέση του ο οποίος και θα διαχειρίζεται τα δημόσια δίκτυα, ισοδύναμο το οποίο όπως είπε έχει γίνει κατά 99% αποδεκτό από τους δανειστές.

Εξήγησε ωστόσο ότι πρόκειται για περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ με αξία το λιγότερο 1-1,5 δισ. ευρώ η πώληση του οποίου θα τη φέρει σε δύσκολη θέση. 

Για τις κυβερνητικές προτεραιότητες επισήμανε ότι αρχικά πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, κατόπιν να προωθηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με επίλυση του θέματος των κόκκινων δανείων που είναι ο πυρήνας του προβλήματος για να ανοίξει όπως είπε μετά το θέμα της συζήτησης του χρέους. Υπό αυτό το πρίσμα, είπε, υπάρχει η ελπίδα απο την αρχή του νέου έτους να υπάρξουν σημάδια αισθητής ανάκαμψης.