Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εβδομάδες ξεκινά για την κυβέρνηση από σήμερα, με δύο «καυτά» μέτωπα στην προμετωπίδα: ασφαλιστικό και ραδιοτηλεοπτικά. 

Το ασφαλιστικό, ειδικότερα δε, το πόρισμα της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών θα είναι το βασικό θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου που θα γίνει μέσα στην εβδομάδα. Είναι σαφές πάντως ότι η κυβέρνηση τηρεί διακριτές αποστάσεις από το πόρισμα: δεν είναι μόνο η ψυχρολουσία που προκάλεσε, αλλά αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν εντοπίσει και αδύνατα σημεία σε αυτό.

Ως «χρήσιμο εργαλείο» περιέγραφε εξάλλου κορυφαίος υπουργός σε συνομιλία του με το Newpost, το πόρισμα των τεχνοκρατών. Ενώ και ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για «βάση διαλόγου». Συνεπώς, τίποτε άλλο πέραν αυτού… 

Για τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνησή του, το ζητούμενο είναι -σύμφωνα με το συνομιλητή μας- «ένα βιώσιμο, δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τους πλέον αδύναμους. Που θα αντιμετωπίζει τις παθογένειες 40 ετών, χωρίς να πλήττει τους ασθενέστερους. Που θα εξασφαλίζει σε όλους την κατώτατη σύνταξη, ακόμη και αν αυτοί δεν μπόρεσαν, λόγω κοινωνικών συνθηκών (ανεργία), να συμπληρώσουν τα ένσημα που θα έπρεπε». 

Δηλωτικός, εξάλλου, της έντονης αντίδρασης που το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» συνάντησε στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο χθεσινός πρωτοσέλιδος τίτλος της εφημερίδας «Εποχή» που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα, «Βγάλτε στη σύνταξη την ‘Επιτροπή Σοφών’». 

Στο άλλο, μεγάλο μέτωπο, τα ραδιοτηλεοπτικά, σήμερα -εκτός απροόπτου- θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις άδειες, σε ένα πεδίο δηλαδή, που εδώ και χρόνια λειτουργεί χωρίς κανόνες, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο –τομή, το οποίο θα κόψει τον ομφάλιο λώρο της διαπλοκής (το γνωστό και ως …τρίγωνο της αμαρτίας, ΜΜΕ –Πολιτική –Τράπεζες), φιλοδοξούν στην κυβέρνηση. 

Ενώ, συν τοις άλλοις, εκτιμούν ότι θα …στριμώξουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε σημείο ώστε να προκληθεί πολιτικό θέμα στις τάξεις των αντιπάλων της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και η αιχμή που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  άφηνε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, όταν το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή σημείωνε, «τηρούμε την δέσμευσή μας. Ελπίζω να τηρήσετε κι εσείς τη δέσμευσή σας να ψηφίσετε τη μεγάλη τομή για το πολιτικό σύστημα. Σας βλέπω ανήσυχους».  Ενώ αντίστοιχες αιχμές είχε αφήσει τις προηγούμενες ημέρες και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς. 

Η εβδομάδα αυτή θα περιέχει τέλος και σημαντικές επαφές για τον Έλληνα πρωθυπουργό, όπως με τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ στο τέλος της εβδομάδας, αλλά και σήμερα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στο περιθώριο διεθνούς συνάντηση για την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, που γίνεται στην Αθήνα.