«Η φημολογία αλλά και οι σκέψεις υπουργών για νέα μέτρα δεν σημαίνει πως είναι θέσεις της κυβέρνησης» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1», ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι «με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία».

«Δεν θα έχουμε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, εκτός εάν εννοούμε κατοικίες αντικειμενικής αξίας ενός εκατομμυρίου -για να βάλουμε και έναν διαχωρισμό εδώ» είπε και πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την προστασία της πρώτης κατοικίας». Συμπλήρωσε ακόμη ότι αυτό είναι ένα ζήτημα που συνδέεται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ένα μεγάλο πρόβλημα που οφείλει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να έχουμε ένα βιώσιμο τραπεζικό σύστημα.

Εξήγησε ότι αυτό το θέμα θα αντιμετωπιστεί με εισοδηματικά κριτήρια αλλά και συνολικής περιουσίας, με στόχο η πρώτη κατοικία των ανθρώπων χαμηλότερων και μεσαίων στρωμάτων να μην αγγιχτεί. «Με κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα δούμε τέτοιου τύπου πλειστηριασμούς για την πρώτη κατοικία. Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης», είπε η χαρακτηριστικά.

Μια σειρά σκέψεων τα οποία ακούγονται δεν σημαίνει ότι θα είναι και θέσεις της κυβέρνησης. Είναι σκέψεις, υπάρχουν πάρα πολλά δύσκολα ζητήματα και κρίσιμα τα οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και καλό είναι αυτά σε έναν ευρύτατο διάλογο να μπαίνουν. Έχουμε μπροστά μας να υλοποιήσουμε τα προαπαιτούμενα τα οποία συμφωνήθηκαν, θυμόμαστε όλοι τη δέσμευση και με τη στήριξη του ελληνικού λαού να περάσουμε  σε μια συμφωνία για να αποφύγει τα χειρότερα η χώρα. Σήμερα λοιπόν έχει γίνει το πρώτο βήμα με την ψήφιση ενός πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, στην συνέχεια όμως φτάνει η πρώτη αξιολόγηση και ταυτόχρονα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αυτά είναι εξαιρετικά κρίσιμα ζητήματα για να αποκαταστήσουν την ισορροπία και να ανοίξουν τη μεγάλη συζήτηση για το χρέος. Όλα αυτά είναι ένα πακέτο σκέψεις, δεν είναι μόνα τους, δεν μπορούμε να τα δούμε αποκομμένα προκειμένου να μπορέσουμε να βγούμε από τα φοβερά αδιέξοδα και έχοντας πλήρη συναίσθηση και της κατάστασης και των ευθυνών» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Δεν απαγόρευσε ο πρωθυπουργός σε υπουργούς να μιλάνε για ζητήματα της αρμοδιότητας τους, ζητήματα τα οποία είναι φλέγοντα ωστόσο βεβαίως η δουλειά τους είναι κυρίως να εργάζονται στο υπουργείο και λιγότερο οι τηλεοπτικές εμφανίσεις πράγμα το οποίο συμβαίνει» ανέφερε, ερωτηθείσα σχετικά και πρόσθεσε:

Δεν μιλάμε για φίμωση των υπουργών σε καμία περίπτωση αλλά μέτρο το οποίο στον ένα ή στον άλλο βαθμό τηρείται. Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη συζήτηση για το ασφαλιστικό προφανώς ο αρμόδιος υπουργός θα πρέπει και  δημοσίως να μπει στο διάλογο.Σε ότι αφορά το ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση  είπε πως γίνεται προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί το ισοδύναμο  για το άδικο –όπως το χαρακτήρισε- μέτρο.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα που ανέκυψε με την Γενική Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Κατερίνα Σαββαϊδου, τόνισε πως ο πρωθυπουργός ζήτησε την παραίτηση της, σημειώνοντας πως ότι «σε τέτοιες θέσεις δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν “σκιές”».

Για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες δήλωσε ότι «έφόσον έρθει η έκθεση του  Γενικού Λογιστηρίου που αναμένεται σήμερα θα κατατεθεί αμέσως το νομοσχέδιο. Με κανονική διαδικασία περίπου 2 εβδομάδων». Και υπογράμμισε:

Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό το οποίο θα αποκαταστήσει ένα τοπίο καθαρό και διαφανές για τη διαχείριση ενός δημόσιου αγαθού όπως είναι οι συχνότητες. Επομένως δεν νομίζω ότι μπαίνει τέτοιο θέμα ούτε από κάποιον θα δεχτούμε απειλές ότι θα συγκρουστούμε …Πρέπει να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είναι απαίτηση και είναι και το ορθολογικό επομένως θα προχωρήσουμε όπως έχουμε δεσμευτεί. Κάποιος ο οποίος εντίμως θέλει να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό δεν έχει κανένα λόγο να φοβάται ένα νομοσχέδιο το οποίο αποκαθιστά ισορροπίες, αποκαθιστά την κανονικότητα στο τοπίο των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων.

Σε ερώτηση για το πόσες ραδιοτηλεοπτικές άδειες θα υπάρχουν είπε ότι «το αρχικό όριο θα είναι 5 έως 8. Μέσω και των προσφορών  θα αποτυπωθεί και το πόσο πραγματικά μπορεί να αντέξει η πραγματικότητα σήμερα. Ο νόμος οφείλει να βάλει όρια και αναλόγως, δεν απαιτείται να φτάσουμε στο ανώτατο όριο, αναλόγως των προσφορών».

Σε ότι αφορά το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυρία Γεροβασίλη σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται πάρα πολύ μεγάλη  προσπάθεια προκειμένου να βρεθεί το ισοδύναμο  αυτό το οποίο θα αντικαταστήσει αυτό το μέτρο. Πιστεύω και ελπίζω ότι τις επόμενες μέρες θα έχει γίνει εφικτό προκειμένου να αρθεί αυτό το άδικο πραγματικά μέτρο. Η προσπάθεια και η εντολή του πρωθυπουργού είναι να βρεθεί οπωσδήποτε το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει αυτό το μέτρο».