της Άρτεμις Παραδείσου  

Στην επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη είναι επικεντρωμένο το ενδιαφέρον του Μαξίμου καθώς στο πρόσωπο του Γάλλου Προέδρου ο Αλέξης Τσίπρας αναζητεί έναν ισχυρό ευρωπαίο σύμμαχο και υποστηρικτή της κυβέρνησής του. 

Από την παρουσία Ολάντ στην χώρα μας είναι σαφές ότι θα προσπαθήσουν να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές. Η κυβέρνηση Τσίπρα θα επιδιώξει να περάσει το μήνυμα πως ο Ολάντ στηρίζει και ενθαρρύνει τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες, ενώ παράλληλα θα προσπαθήσει να αποσπάσει και μία θετική δήλωση για το δημόσιο χρέος ανάλογη με εκείνη που έκανε ο Πρόεδρος της Γαλλίας από το ΕυρωπαΊκό Κοινοβούλιο. 

Και ο Ολάντ από την πλευρά του όμως βλέπει στην Ελλάδα –μέσω της κυβέρνησης Τσίπρα- μία καλή ευκαιρία για να αποδείξει ότι «επένδυσε» σ’ έναν καλό παίχτη και ότι συνέβαλε στην έξοδο της χώρας από την κρίση πιστεύοντας ότι μπορεί να αντεπεξέλθει τελικώς στις δυσκολίες. Ο Φρανσουά Ολάντ θα επιχειρήσει και άλλες «επενδύσεις» όμως όπως υποδηλώνει η παρουσία έξι υπουργών μαζί του στην διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα και πολλών Γάλλων επιχειρηματιών. 

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι Γάλλοι ενδιαφέρονται για τις εταιρείες ύδρευσης και για τα τρένα και ότι δεν επιθυμούν να αφήσουν την πρωτοκαθεδρία των επενδύσεων στους Γερμανούς οι οποίοι ως γνωστόν έχουν «χτυπήσει» τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. 

Η εβδομάδα για την κυβέρνηση ξεκινά δυναμικά με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να καταθέτει στη Βουλή το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές συχνότητες. Στόχος είναι η ψήφιση του να γίνει την Παρασκευή, ημέρα που συμπίπτει και με την παρουσία  και ομιλία  του Φρανσουά Ολάντ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέσα στην εβδομάδα δεν αποκλείεται συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την ένωση ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών. 

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο με κυρίαρχο θέμα στην ατζέντα του το ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ποιες από τις προτάσεις του πορίσματος της επιτροπής σοφών θα υιοθετήσει και ποιες θα τις προσπεράσει θεωρώντας αυτές εξοντωτικές και αντικοινωνικές.