Σαφής επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτήρισε ''παλιό που ετοίμασε το σύστημα'', αλλά και προτάσεις αναγέννησης της Νέας Δημοκρατίας όπως η διεξαγωγή πανελληνίου συνεδρίου Αναγέννησης της Δεξιάς και ανανέωση της εκλογής του προέδρου κάθε δύο χρόνια ήταν μεταξύ των βασικών σημείων της πρώτης κεντρικής προεκλογικής ομιλίας του υποψήφιου για την προεδρία της ΝΔ Απόστολου Τζιτζικώστα. 

Ο κ. Τζιτζικώστας εξαπέλυσε επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, ενώ -με αναφορές στον Κωσνατντίνο Καραμανλή- τόνισε ότι στις «23 Νοεμβρίου η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, γίνεται κόμμα των μελών της, των στελεχών της». 

Ζητώ κάτι μεγαλύτερο από τη στηριξή σας. Είμαι σήμερα εδώ για να γίνουμε πρώτα εμείς η αλλαγή που θέλουμε να δούμε. Ξεκινάμε μια νέα αρχή που περιλαμβάνει όλους. Που χτίζουμε πάνω στο εμείς, στο μαζί, την αλήθεια. Βρίσκουμε ξανά τον βηματισμό μας. Ετσι ακριβώς όπως την ίδρυσε ο εθνάρχης ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Όπως είπε ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, «η χώρα, η κοινωνία δεν βιώνει απλά μια μεγάλη οικονομική κρίση, βιώνει μια μεγάλη παρακμή. Παρακμή στην οποία οδήγησε το ίδιο το πολιτικό σύστημα» και αναφέρθηκε στα έξι χρόνια λιτότητας και θυσιών που βιώνει ο ελληνικός λαός. Για τον Αλέξη Τσίπρα τόνισε:

Ο Τσίπρας είναι αυτός που το παλιό σύστημα ετοίμασε για να συνεχίσει να υπάρχει. Υπόσχέθηκε τη λύτρωση και εκτέλεσε το κόλπο γκροσο του παλιού συστήματος. Είναι η προσωποποίηση του παλιού και στη φωνή και στα λόγια και στις πράξεις. Μας λέει ''πληρώστε εσείς'' που δεν έχετε τίποτα άλλο να δώσετε. Αυτός που υποκινούσε τα συστήματα ''δεν πληρώνω''.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση της χώρας τόνισε: «Οι συνταξιούχοι, οι χιλιάδες απολυμένοι, οι νέοι που εξαναγκάζονται να πάνε στο εξωτερικό, οι οικογένειες που δίνουν τη μάχη κάθε μέρα, όλοι αυτοί ζητούν να μάθουν την αλήθεια και απαιτούν να σταματήσει ο διαρκής κατήφορος και η εθνική ανασφάλεια». Και συνέχισε λέγοντας:

Για να γίνει η ελπίδα από ψευτικό σύστημα ρεαλιστικό σχέδιο που θα οδηγήσει την Ελλάδα από την κρίση.

Για να γίνει αυτό πρέπει να τελειώνουμε με το δίλημμα μνημόνιο-αντιμνημόνιο. Όσοι επιδιώκουν την καθυστέρηση, τη συντήρηση, την αντίδραση στην αλλαγή, την παράταση ζωής των μνημονίων έπαιξαν και με τους δύο πόλους.

Ο κ. Τζιτζικώστας διατύπωσε τις προτάσεις του για τη Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για ένα κόμμα που θα ανήκει στον κόσμο του: 

Ένα κόμμα που θα δίνει λογαριασμό στον κόσμο του και θα ζητά από τη βάση το «ναι» ή το «όχι» για τις στρατηγικές επιλογές του, όπως γίνεται στα μεγάλα κεντροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη. Που δεν είναι του αρχηγού, δεν είναι κάποιων πίσω από κλειστά γραφεία. Που κάθε στέλεχος αντιμετωπίζεται ισότιμα. Που σε Εθνική Συνδιάσκεψη, κάθε χρόνο, θα κάνουν τον προσωπικό τους απολογισμό έναντι της βάσης, όλοι όσοι έχουν ευθύνη στη διαμόρφωση των πολιτικών μας. Που αναδεικνύει το 50% των υποψήφιων βουλευτών από τοπικές ψηφοφορίες όλων των μελών.
Για να ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκίνησε το 2009, με την εκλογή από τη βάση και δυστυχώς έμεινε μόνο εκεί.
 

Για τον κ. Τζιτζικώστα η Νέα Δημοκρατία οφείλει να γίνει ''ένα κόμμα διαφανές στα οικονομικά του, με άμεσο εξορθολογισμό των δαπανών, με όλα τα οικονομικά στοιχεία στο φως, διαθέσιμα για όλους στο διαδίκτυο, με ονοματεπώνυμο, για κάθε οικονομική ενίσχυση, με δημοσίευση εξαμηνιαίων και ετήσιων οικονομικών απολογισμών, με ένα ισχυρότερο πλαίσιο ελέγχου των χρημάτων των πολιτών που χορηγούνται στα πολιτικά κόμματα.
Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν πού πηγαίνουν τα χρήματά τους και με ποιο τρόπο αυτά χρησιμοποιούνται, ώστε να υπάρχει επαρκής κοινωνική λογοδοσία αλλά και αυστηρό ελεγκτικό πλαίσιο.
 
Όπως υπογράμμισε :

Οργανώνουμε ένα κόμμα που θα αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες για να εφαρμόσει στην πράξη την άμεση δημοκρατία. Οι Γραμματείες θα λειτουργούν ως think tanks, ως εργαλεία παραγωγής πολιτικής σκέψης και λύσεων στον τομέα τους και σε αυτές  θα συμμετέχουν στελέχη μας από όλη την Ελλάδα. 

Ο πολιτικός σχεδιασμός αναβαθμίζεται με ρόλο που δεν περιορίζεται στην αποστολή non-papers, αλλά παράγει πολιτική σε συνεχή επαφή με τα στελέχη, όλο το χρόνο και όχι μόνο στις προεκλογικές περιόδους.

Θα υπάρχει καθορισμός συγκεκριμένων θητειών για όλους με πρώτη αυτή του Προέδρου, που θα επιβεβαιώνεται κάθε 2 χρόνια και συνολικά δεν θα μπορεί να ξεπεράσει τα 8, αλλά και μόνιμο θεσμοθετημένο Συμβούλιο Διαλόγου με τις θεσμικές οργανώσεις και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Θα υπάρχει διαρκής Επιτροπή με εκπροσώπους της αγοράς για να διαμορφώσει τις σωστές θέσεις για την Οικονομία, την Αγορά και την Ανάπτυξη.
 

Ο κ Τζιτζικώστας εξάλλου, διατύπωσε πρόταση για Συνέδριο Αναγέννησης της Κεντροδεξιάς, στο οποίο το κόμμα θα πάει μετά από έναν οργανωμένο διάλογο, ''ένα συνέδριο που θα αλλάξει το καταστατικό μας, θα επικαιροποιήσει τις θέσεις μας, και θα δημιουργήσει το εθνικό σχέδιο για την αναγέννηση της χώρας.

Η σύγχρονη Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα ανοιχτό στην κοινωνία.Κι αυτό πάνω από όλα σημαίνει ότι δεν περιχαρακώνεται στις κλίκες της. Δεν κρατάει επετηρίδα. Αλλά όταν μιλάει για αξιοκρατία στην κοινωνία το εφαρμόζει πρώτα στο σπίτι της''.

Η ομιλία του υποψήφιου προέδρου ολοκληρώθηκε με το όραμά του για τη Νέα Δημοκρατία :

Εχω στο μυαλό μου μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία, μια σύγχρονη κεντροδεξιά που δεν φοβάται τον κόσμο της. 

Σας καλώ να είστε εκεί. Και τώρα με την εκλογή προέδρου και μετά που θα το χτίζουμε.

Να τολμήσουμε να αλλάξουμε. Να γίνουμε οι πρώτοι που θα αλλάξουμε.Για μας όνειρο είναι αυτό που δεν πετύχαμε ακόμα. Πάμε λοιπόν μαζί για τη μεγάλη νίκη, να φέρουμε πίσω όσους μας γύρισαν την πλάτη.