Επιστρέφουν για ολιγοήμερες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και αξιολόγηση - «εξπρές» οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, ύστερα από την υπερψήφιση και του πολυνομοσχεδίου

Οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) έρχονται στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά τον Αύγουστο, προκειμένου να καθορίσουν την ατζέντα με τις προαπαιτούμενες δράσεις και τα ορόσημα που θα θεσμοθετηθούν στη συνέχεια.

Κατά τη διήμερη ή τριήμερη παραμονή τους, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν επαφές με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα τον Νοέμβριο, ή τον Δεκέμβριο το αργότερο, για την επίσημη αξιολόγηση της οικονομίας.

Ωστόσο, δεν θα περιοριστούν μόνο στα προαπαιτούμενα της πρώτης λίστας, αλλά θα αποτιμήσουν την εφαρμογή του μνημονίου και θα οριστικοποιήσουν το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων του 1 δισ. ευρώ, που θεωρείται -και αυτό- προϋπόθεση για την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης. 

«Η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς τις προσεχείς εβδομάδες για την επόμενη δέσμη μέτρων. Η επιτυχής υλοποίηση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτουμένων θα αποδεσμεύσει την επόμενη υποδόση, ύψους 1 δισ. ευρώ», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αννίκα Μπράιντχαρτ, επιβεβαιώνοντας παράλληλα και την άφιξη των θεσμών στην Αθήνα.

Κομβικό σημείο είναι και η συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, του Euro Working Group την Τετάρτη, το οποίο θα προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου. Παράλληλα, το EWG αναμένεται να εισηγηθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ έως τις 27 Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή καλύφθηκε σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης, βάσει της συμφωνίας με τους θεσμούς, και τις επόμενες δύο εβδομάδες πρέπει να υπάρξουν οι δευτερεύουσες παρεμβάσεις (εφαρμοστικές διατάξεις, εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ.). Όμως, από τις  48 προαπαιτούμενες δράσεις εκκρεμούν ακόμα σχεδόν οι μισές, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς και τα ανείσπρακτα ενοίκια.

«Βαρύτερες» δράσεις στο επόμενο πολυνομοσχέδιο

Δυσκολότερες δράσεις θα περιλαμβάνει το επόμενο πολυνομοσχέδιο, όπως το Ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τα «κόκκινα» δάνεια, το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και το νέο Μεσοπρόθεσμο.

Όπως έχει γράψει το newpost.gr, ως «φαβορί» για να ενταχθούν στο δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων εμφανίζονται τα ακόλουθα μέτρα: 

  • Δημοσιονομικά: Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (2016-2019), το οποίο προβλέπει μέτρα ύψους 8,1 δισ. ευρώ.
  • Τράπεζες: Νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών οι διατάξεις του οποίου θα συζητηθούν εκ νέου σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, με αυστηροποίηση των προϋποθέσεων προστασίας ( εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια), διαμόρφωση του πλαισίου για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.  
  • Φορολογία: Αλλαγές στην φορολόγηση των αγροτών , μέτρα για την προώθηση της χρήσης ηλεκτρονικών πληρωμών, τροποποίηση και εφαρμογή νομικού πλαισίου για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων, εξεύρεση ισοδύναμων μέτρων ύψους 20.000.000 ευρώ για να αποφευχθεί το εισιτήριο των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. 
  • Εργασιακά: Διαβούλευση για την επανεξέταση των ομαδικών απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. 
  • Δημόσιο: Μεταρρύθμιση του Ενιαίου Μισθολογίου με ισχύ από 1ης-1-2016. 
  • Άνοιγμα επαγγελμάτων: Υιοθέτηση των προτάσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για αρτοποιεία, φαρμακεία κ.λπ. 
  • Αποκρατικοποιήσεις: Προώθηση της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, εκτός αν προταθεί εναλλακτικό σχέδιο με ισοδύναμα μέτρα, και ανακοίνωση τελικών δεσμευτικών ημερομηνιών για τις αποκρατικοποιήσεις ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Η ψήφισή του όμως θα ανοίξει τον δρόμο για τρία σημαντικά ζητήματα:

  • Την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ
  • Την έναρξη της αξιολόγησης και στη συνέχεια τη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους
  • Την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έως το τέλος του Δεκεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο του «κουρέματος» των καταθέσεων (bail in) που θα ισχύσει, σύμφωνα με την κοινοτική Οδηγία, από την 1η Ιανουαρίου 2016.