Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζεται η κυβέρνηση για την προετοιμασία της επίσκεψης του Φρανσουά Ολάντ, στην Ελλάδα. Βαρύνουσας σημασίας για το κυβερνητικό επιτελείο είναι η υποστηρικτική στάση του γάλλου Προέδρου στις προσπάθειες για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και προσβλέπει σε επενδύσεις με σημαντικούς γάλλους επιχειρηματίες. 

Μαξίμου και Elysee είναι σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να διαμορφωθεί η τελική ατζέντα των διήμερων επαφών στην Αθήνα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελέείο του βλέπουν στο πρόσωπο του κ. Ολάντ έναν σύμμαχο στη διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά έναν επίδοξο επενδυτικό εταίρο στην προσπάθεια της χώρας να μπει σε περίοδο ανάκαμψης. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η σύνθεση της γαλλικής αποστολής που θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο Ολάντ είναι υπό διαμόρφωση, ωστόσο αναμένεται να αποτελείται από ευρύ υπουργικό κλιμάκιο, έναν ορισμένο αριθμό επιχειρηματιώ, καθώς και ανθρώπους του πολιτισμού.  

Τα κυβερνητικά στελέχη που αναμένεται μέχρι στιγμής να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Ολαντ είναι η Ségolène ROYAL Υπουργός Οικολογίας, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ενέργειας, η Najat VALLAUD-BELKACEM, Υπουργός Παιδείας, ο Michel SAPIN, Υπουργός Οικονομικών, η Fleur PELLERIN, Υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας, και ο Harlem DÉSIR, Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων. 

Όπως αναφέρουν από το Μαξίμου, στην ατζέντα της συνάντησης η ελληνική πλευρά θα συμπεριλάβει ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας και τα εκκρεμή ζητήματα που σχετίζονται με αυτήν, μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί από πρόσφατες υποστηρικτικές παρεμβάσεις της γαλλικής πλευράς.

Μεταξύ άλλων θα συζητηθούν ειδικότερα θέματα που αφορούν την επικείμενη διαπραγμάτευση για το Χρέος, την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, τις συλλογικές συμβάσεις, την προάσπιση της διαφάνειας και την διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, ζητήματα που αποτελούν σταθερές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς κατά την εφαρμογή της συμφωνίας με τους θεσμούς.  

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος της ατζέντας, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που αφορούν το πακέτο Γιούνκερ, συνέργειες για την τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας, και η ενίσχυση της συνεργασίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπως και σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας. 

Ειδικό κεφάλαιο της συνάντησης αναμένεται να αποτελέσει η συνεργασία στον πολιτιστικό τομέα, που θεωρείται καθοριστικής σημασίας και για τις δύο χώρες.