Σε ζητήματα ασφάλειας και συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου θα επικεντρωθούν οι διήμερες εργασίες της ετήσιας Μεσογειακής Διάσκεψης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπου την Ελλάδα εκπροσωπεί  ο αν. υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

Οι εργασίες της διάσκεψης, που πραγματοποιείται στην Ιορδανία, άρχισαν σήμερα στις 9 το πρωί με τις ομιλίες του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών της Ιορδανίας Νάσερ Τζούντεχ, του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ και του υφυπουργού Εξωτερικών της Σερβίας Roksanda Nincic, του οποίου η χώρα έχει αναλάβει την προεδρία για το τρέχον έτος.

Οι βασικές ενότητες γύρω από τις οποίες θα επικεντρωθεί η διάσκεψη, είναι η παράνομη μετανάστευση, η προστασία των προσφύγων, η παράνομη διακίνηση μεταναστών και εμπορίας ανθρώπων στην περιοχή της Μεσογείου, η αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού που οδηγεί στην τρομοκρατία και ο ρόλος του διαθρησκευτικού/διαπολιτισμικού διαλόγου.

Στην ετήσια Μεσογειακή Διάσκεψη, που διεξάγεται από το 1995, συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των 57 κρατών-μελών του ΟΑΣΕ, των 6 χωρών της Μεσογειακής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ (Αλγερία, Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία), διεθνείς οργανισμοί και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.