Ένταση προκλήθηκε σήμερα το πρωί στην συνεδρίαση των δυο αρμοδίων επιτροπών των Βουλής για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς αντιπολίτευση και κυβέρνηση συγκρούστηκαν για τους γρήγορους χρόνους που ακολουθούνται στην διαδικασία, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι εργασίες. 

Για διαδικασία «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε», έκανε λόγο ο εισηγητής της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, υποστηρίζοντας ότι εάν η κυβέρνηση δεν θέλει τη φίμωση θα πρέπει να αποδεχθεί τη διαδικασία συζήτησης με άνεση χρόνου, ώστε να μην αποδυναμωθεί ο ρόλος της Επιτροπής.

«Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

«Μετά λύπης μου διαπιστώνω ότι ενώ η κυβέρνηση προανήγγειλε τόσο πανηγυρικά αυτό το νομοσχέδιο, του επιφυλάσσει ασφυκτική μεταχείριση ως προς τη συζήτησή του στον ναό της δημοκρατίας που είναι η Βουλή» πρόσθεσε.

Η προεδρεύουσα των Επιτροπών, Χαρά Καφαντάρη, επικαλέστηκε, τόσο την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, όσο και τον κανονισμό της Βουλής, ενώ δικαιολόγησε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες που εκφράστηκαν από τους βουλευτές ως ένδειξη αγωνίας και ενδιαφέροντος από όλους.

«Είναι μείζον ζήτημα για την ποιότητα της λειτουργίας των θεσμών, της δημοκρατίας και της ενημέρωσης. Υπάρχουν σημαντικές ρυθμίσεις, γι' αυτό χρειάζεται να γίνει συζήτηση με κανονικούς ρυθμούς και όλοι έχουμε να κερδίσουμε από αυτό», ανέφερε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Θεόδωρος Παπαθεωδόρου.

Την έντονη διαφωνία τους επί της σύμπτυξης των διαδικασιών, εξέφρασαν από το ΚΚΕ, τόσο ο Γιάννης Γκιόκας, όσο και η Λιάνα Κανέλη, η οποία σημείωσε ότι δεν πρέπει να σχετίζεται η διαβούλευση με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Ο Γιώργος Αμυράς από το Ποτάμι, υποστήριξε ότι πέραν του γεγονότος ότι από το νομοσχέδιο απουσιάζουν οι ρυθμίσεις για αδειοδοτήσεις ραδιοφωνικών σταθμών, υπάρχουν και άσχετες διατάξεις.

Υπέρ της συζήτησης του νομοσχεδίου με κανονικές διαδικασίες τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος, Δημήτρης Καρράς, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Βασίλης Κόκκαλης.

Τη διαμαρτυρία του για την απαράδεκτη διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, όπως την χαρακτήρισε, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και αποχώρησε από τη συνεδρίαση.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελος, αντέτεινε ότι το νομοσχέδιο είχε αναγγελθεί από τα πιο επίσημα χείλη, από τον πρωθυπουργό, και δεν μπορεί, όπως είπε, να ισχυρίζονται, είτε για λόγους εντυπωσιασμού, είτε από αδυναμία σοβαρών επιχειρημάτων, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενό του.

''Η κυβέρνηση δεν κανονίζει τίποτα εν κρυπτώ. Θα επιδιώξει στη διάρκεια της συζήτησης και αναλυτικό διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις'', επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παπάς, απαντώντας στις κριτική της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για μείζον θέμα της λειτουργίας της δημοκρατίας και των κοινοβουλευτικών θεσμών, διαφωνώντας με τη σύμπτυξη της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου.

«Αδικούμε τους εαυτούς μας όταν παριστάνουμε τους έκπληκτους, καθώς στην ουσία συζητείται επί τρεις μήνες και υπήρχε αρκετός χρόνος για να ενημερωθούν όλοι και να γίνει διαβούλευση, αντέτεινε ο κ. Παππάς, υπενθυμίζοντας ότι το νομοσχέδιο είχε αναρτηθεί από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, και από τις 22 Ιουλίου.

Σε παρέμβασή του, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσηςπαρέπεμψε στην απόφαση της χθεσινής Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία συμφωνήθηκε η διαδικασία συζήτησής του.

Τα πνεύματα ηρέμησαν μετά από λίγο και συνεχίστηκε η συνεδρίαση, στην οποία έγινε ψηφορία και αποφασίστηκε να εξακολουθήσει η διαδικασία με συντμημένους χρόνους. 

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, επί της αρχής, συνεχίζεται κανονικά με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων.