Στο δύσβατο δρόμο της αναζήτησης συνεννόησης με την αντιπολίτευσης, προκειμένου το νομοσχέδιο που ρυθμίζει το τηλεοπτικό τοπίο, να ψηφιστεί από τη Βουλή με διευρυμένη πλειοψηφία, βαδίζει η κυβέρνηση.  

Ωστόσο κατά την ιστορικής σημασίας, πρώτη μέρα συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές, επιβεβαιώθηκε ένα κλίμα έντονης αμφισβήτησης των αγαθών κυβερνητικών προθέσεων αλλά και μια δυστοκία από την πλευρά της αντιπολίτευσης να πείσει πως μπορεί να αντιταχθεί στην ουσία του νομοσχεδίου.

Έτσι, το μεγαλύτερο τμήμα της κριτικής αναλώθηκε σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υπερεξουσίες-όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση- που συγκεντρώνει ο εκάστοτε υπουργός, το μέλλον της Digea, αλλά και το καθεστώς λειτουργίας του ΕΣΡ. Συγκεκριμένα, υπήρξαν αντιδράσεις για τη δυνατότητα καθορισμού από τον εκάστοτε υπουργό, σε δεύτερο χρόνο, του αριθμού των αδειών που θα δοθούν σε δημοπρασία καθώς και το χρηματικό ποσό εκκίνησης. Εκφράστηκε δε και προβληματισμός για το μέλλον της ιδιωτικής πλατφόρμας παρόχου σήματος (digea), καθώς το νομοσχέδιο εγκαινιάζει τη λειτουργία σχετικού φορέα από την ΕΡΤ.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο εισηγητής της ΝΔ, Λ. Αυγενάκης, χαρακτήρισε διάτρητο το νομοσχέδιο, λέγοντας πως έχει πολλά σκοτεινά στοιχεία, από τον ρόλων των κομμάτων ως τη κατάργηση  της διαφάνειας. «Προσπαθείτε να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Τη στιγμή που η φορεπιδρομή θα συνεχιστεί, εσείς προσπαθείτε να δείξετε ότι συγκρούεστε με τα ΜΜΕ. Δεν υπάρχει σύγκρουση, είανι επικοινωνιακά τεχνάσματα. Σε κανόνες επικοινωνίας δεν θα συμπράξουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Ο υπουργός γίνεται ο παναρμόδιος τηλεοπτικός χωροτάκτης», είπε από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπαθεοδώρου, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να υφίσταται κλειστός αριθμός τηλεοπτικών αδειών. Ο κ. Παπαθεοδώρου, σημείωσε πως το νομοσχέδιο δίνει υπεραρμοδιότητες στον υπουργό για να «λύνει και να δένει στο τηλεοπτικό τοπίο», ενώ αναρωτήθηκε πόσο δημοκρατικό είναι να μπορούν οι εκάστοτε υπουργοί να αποφασίζουν για το τηλεοπτικό πλαίσιο σε ορίζοντα 10 ετών.

«Το νομοσχέδιο είναι ένας επικοινωνιακός αντιπερισπασμός σε μια περίοδο που τα νομοσχέδια έρχονται το ένα πίσω από το άλλο και ο λαός συντρίβεται καθημερινά», σημείωσε ο κ. Γκιόκας από το ΚΚΕ για να προσθέσει πως η κυβέρνηση επιθυμεί να διαμορφώσει ένα ακόμα πιο φιλικό προς αυτή επιχειρηματικό μπλοκ στον χώρο των ΜΜΕ. « Η τιμή εκκίνησης των προσφορών είναι στο αέρα! Γιατί η κυβέρνηση δεν βάζει τα ζητήματα αυτά στο νομοσχέδια! Προς τι αυτή η θολούρα στα κρίσιμα ζητήματα; Καλούμαστε να δώσουμε λευκή εξουσιοδότησης στη κυβέρνηση να ρυθμίσει αυτά τα ζητήματα», κατέληξε.

Σε αντιστοιχία με τα υπόλοιπα κόμματα και ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων. « Το ΕΣΡ δεν έχει νόμιμη σύνθεση. Από εκεί έπρεπε να ξεκινήσει η κυβέρνηση», είπε και πρόσθεσε: «είστε κλειδοκράτορας της αδειοδοτησεις και εκεί ξεκινάνε οι γκρίζες ζώνες».

«Το νομοσχέδιο βάζει τάξη στο τηλεοπτικό τοπία», σημείωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Β. Κόκκαλης και υπογράμμισε « δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει κάποιος που θέλει ΜΜΕ χωρίς έχει άδεια λειτουργίας». Εκτίμησε δε πως στο σύνολό της η ρύθμιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση αν και υπογράμμισε πως υπάρχουν παρατηρήσεις σε συγκεκριμένα άρθρα του. Τέλος ο Γ. Λαγός από τη ΧΑ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τους «νταβατζήδες» από καινούργιους.
Παππάς: «Θέλουμε συναίνεση»

Παίρνοντας ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, εξέφρασε την ελπίδα πως τελικά θα βρεθεί κοινός τόπος προκειμένου το νομοσχέδιο να περάσει από τη βουλή με ψήφους πολύ περισσότερους από αυτούς της πλειοψηφίας.

Ο κ. Παππάς, απάντησε και σε πολλές από τις επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, την οποία και κάλεσε να βρίσκεται σε επικοινωνία με τους συνεργάτες του με στόχο την από κοινού διατύπωση αλλαγών στο νομοσχέδιο. Έτσι, υπερασπίστηκε το πλαίσιο για τους εργαζόμενους, για την υποχρέωσης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των υποψηφίων καναλαρχών, την ανάγκη εξεύρεσης της καλύτερης δυνατής λύσης στο πρόβλημα της σύνθεσης του ΕΣΡ, ενώ δεσμεύτηκε πως η λειτουργία της ιδιωτικής εταιρίας παροχής σήματος, digea, θα συνεχιστεί.

Πάντως παίρνοντας το λόγο ο υπουργός Μεταφορών, κ. Σπίρτζης, αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο η εταιρία πήρε το διαγωνισμό για τη παροχή του σήματος, λέγοντας πως η νομιμότητα της διαδικασίας θα φανεί. «Οι συνέπειες είναι γνωστές, οδηγηθήκαμε σε ιδιωτικό μονοπώλιο με όλα τα κανάλια που δεν μετέχουν στη digea να εξαρτώνται από μια ιδιωτική εταιρία», είπε και πρόσθεσε: « η ΕΡΤ πληρώνει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο γιατί η ίδια δεν έχει ή μάλλον δεν της επιτράπηκε να έχει δίκτυο».

Σε κάθε περίπτωση, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, θα έχουν την ευκαιρία μέχρι και το Σάββατο που ψηφίζεται το νομοσχέδιο, να βρουν τη χρυσή τομή.