«Εθνικό ζήτημα» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης την αναγκαιότητα να έχουν σήμα όλες οι περιοχές της χώρας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα «θεραπευθεί η εξαρτημένη λειτουργία φορέων».

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση στις επιτροπές επί του νομοσχεδίου για τις αδειοδοτήσεις των ΜΜΕ, ο κ. Σπίρζης σημείωσε πως η υπό σύσταση θυγατρική της ΕΡΤ «θα μπορεί να πηγαίνει το σήμα παντού, στα νησιά μας. Αυτό είναι εθνικό θέμα, να υπάρχουν σε εθνικές περιοχές οι συχνότητες που ανήκουν στη χώρα».

Ο υπουργός Υποδομών τόνισε ότι «με το παρόν νομοσχέδιο ικανοποιούνται οι πολίτες που βρέθηκαν στην ΕΡΤ το βράδυ του μαύρου». Όσον αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι σταθμοί που δεν είναι πάροχοι της Digea θα μπορούν να επιλέγουν πάροχο.

«Η ΕΕΤΤ όχι μόνον δεν ανταποκρίθηκε στον ρόλο της, αλλά αντίθετα συνέβαλε στην αδιαφάνεια, αν και υπήρχαν θεσμοί για να τηρήσουν τα θεσμοθετημένα», υποστήριξε ο υπουργός. Κι αυτό, είπε, «γιατί αν και ανεξάρτητος φορέας, χωρίς έλεγχο από κάπου, μεταβλήθηκε σ’ έναν φορέα πιο εξαρτημένο από την εξάρτηση. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε πειθαρχικό συμβούλιο. Αυτή την εξαρτημένη λειτουργία θα την θεραπεύσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι η κ. Κανέλλη έχει απόλυτο δίκιο για τις ανεξάρτητες Αρχές. «Εμείς εγγυόμαστε την ανεξαρτησία της με τις αλλαγές που φέρνουμε και το θεσμικό καθεστώς της. Αυτά που λέμε, ότι θέλουμε να έχουμε ανεξάρτητες αρχές θα το κάνουμε πράξη».

Ο υπουργός κλείνοντας σημείωσε ότι δεν είναι απεριόριστος ο αριθμός των καναλιών. «Δεν πρέπει να μπερδεύουμε την επίγεια εκπομπή με άλλες εκπομπές, όπως από δορυφόρους κ.λπ. Για τα υπόλοιπα θα απαντήσω αύριο. Εμείς κάνουμε έκκληση όλα τα κόμματα να εισφέρουν με τις προτάσεις τους, εμείς είμαστε ανοιχτοί, γιατί αυτό το σχέδιο νόμου αποτελεί το πιο κρίσιμο οικοδόμημα για να δομήσουμε την ανεξαρτησία» κατέληξε.