Για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας και τα αίτια που οδήγησαν στην εκλογική ήττα τοποθετήθηκαν στην εκπομπή Ανατροπή, στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Μάκης Βορίδης και ο Κώστας Καραγκούνης.

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Ρουσόπουλος, σημείωσε πως «στη ΝΔ συναντηθήκαμε γύρω από ιδέες αλλά φοβάμαι πως συναντηθήκαμε και γύρω από την εξουσία».

«Άλλαξαν οι εποχές, δυστυχώς δεν αλλάξαμε εμείς. Το κόμμα πάει σε εκλογή προέδρου χωρίς να συζητήσει. Αντί να περάσει ένα εξάμηνο, να γίνουν οι προσυνεδριακές διαδικασίες να μπουν νέοι άνθρωποι» είπε και συνέχισε:

Έχουμε την παγκόσμια πρωτοτυπία ότι πάμε σε εκλογή χωρίς να υπάρξει συζήτηση. Το μνημόνιο 1,2,3 κατέστρεψαν τη μεσαία τάξη, κατέστρεψαν ωστόσο και τα δύο μεγάλα κόμματα. Ευτυχώς η ΝΔ αντέχει και θα αντέχει για πολλά χρόνια ακόμα.

Από την πλευρά του ο Γεράσιμος Γιακουμάτος στάθηκε στο γεγονός ότι «ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κράτησε τη Νέα Δημοκρατία όρθια».

«Ο Μεϊμαράκης  πήρε ένα κόμμα με 17-18%, δύο μήνες πριν τις εκλογές και κράτησε όρθια τη Νέα Δημοκρατία. Την επομένη των εκλογών, αντί να του πουν μπράβο που πέτυχε, άρχισαν την υπονόμευση του» υποστήριξε ο κ. Γιακουμάτος και επεσήμανε:

Έχουμε τον Ιούνιο τακτικό συνέδριο, άρα εκλέγουμε αρχηγό, βγάζουμε το σκληρό εξάμηνο, και πάμε σε συνέδριο.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η «η ΝΔ ως βαθιά λαϊκό κόμμα πρέπει να εκφράζει τον αγρότη, τον επαγγελματία, πρέπει να πιστεύει στην κοινωνική προστασία».

Είπε επίσης πως μέσα στο κόμμα «φοβόμαστε τον διάλογο» και εξήγησε:

Πρώτα θα εκλέξουμε αρχηγό και μετά συνέδριο; Όποτε και να γίνει εκλογή αρχηγού, θα πρέπει να προηγηθεί συνέδριο. Έχουμε χάσει τη δυνατότητα να ακούμε και όσο δεν την έχουμε αυτή τη δυνατότητα θα χάνουμε ποσοστά.

Παράλληλα τόνισε πως ακόμα δεν έχει καταλήξει ποιον από τους τέσσερις υποψήφιους για την αρχηγία θα στηρίξει και υποστήριξε πως θέλει έναν αρχηγό που «θα ακούει, θα συνθέτει και θα παράγει».

Η Φωτεινή Πιπιλή, τόνισε πως έπρεπε να γίνει αργότερα η εκλογή προέδρου. «Οι περισσότεροι πολίτες πιστεύουν ότι έπρεπε να προηγηθεί η συζήτηση, να γίνει η παραδοχή των λαθών, να δουν αυτοί που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, τι σημαίνει το μνημόνιο που έφερε».

«Ο μεγαλύτερος εχθρός της ΝΔ από το πρώτο μνημόνιο, ήταν η ανάπτυξη του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός δεν ήταν στο DNA μας, επιχειρήσαμε να πούμε αλήθειες στο δεύτερο μνημόνιο, αποτύχαμε και δεν μπορέσαμε να πείσουμε την κοινωνία» επεσήμανε.

Ο Κώστας Καραγκούνης υπογράμμισε ότι κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά «είχαμε μία δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή. Χάσαμε τους ψηφοφόρους γιατί μειώσαμε τους μισθούς, κόψαμε συντάξεις, ίσως και να υπερφορολογήσαμε τον κόσμο».

«Δεν βρήκαμε το κατάλληλο μείγμα στη συνταγή. Απομακρυνθήκαμε από τις αρχές μας» είπε ακόμα.

Ο Μάκης Βορίδης υποστήριξε πως παρά το γεγονός ότι η ΝΔ βαρύνεται από τη δημοσιονομική προσαρμογή , έφερε ορισμένες έννοιες που πριν το μνημόνιο δεν υπήρξαν.

«Δώσαμε μάχη να εμπεδώσουμε την λέξη αξιολόγηση. Δεν αντισταθήκαμε επαρκώς στην αριστερά, αναγκαστήκαμε να κάνουμε όλες τις συγκρούσεις μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή. Πρέπει να υπερασπιστούμε αυτές τις ιδέες του φιλελευθερισμού, και σε επίπεδο του προγράμματος» υπογράμμισε και πρόσθεσε:

Η μεγάλη μάχη είναι των ιδεών, όχι της εξουσίας.