current views are: 4

21 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση04:10

O Τζιτζικώστας παίρνει αποστάσεις από τον Σαμαρά

Κάθε άλλο παρά δεδομένες μοιάζουν οι ισορροπίες και οι συμμαχίες στο γαλάζιο μαραθώνιο ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στις 22 Νοεμβρίου.

Δημοσίευση 04:10’
αρθρο-newpost

Κάθε άλλο παρά δεδομένες μοιάζουν οι ισορροπίες και οι συμμαχίες στο γαλάζιο μαραθώνιο ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στις 22 Νοεμβρίου.

του Τάσου Τσιφόρου 

Κάθε άλλο παρά δεδομένες μοιάζουν οι ισορροπίες και οι συμμαχίες στο γαλάζιο μαραθώνιο ενόψει των εσωκομματικών εκλογών στις 22 Νοεμβρίου. 

Ο 37χρονος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η υποψηφιότητα του οποίου φέρεται να έχει ισχυρή δυναμική, τάραξε χθες τα εσωκομματικά ύδατα, καθώς σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Αντ1 όχι μόνον επεδίωξε να διαλύσει τα σενάρια που τον φέρουν να λαμβάνει σιωπηρή στήριξη από τον τέως Πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά αλλά χάραξε και τέτοιες διαχωριστικές γραμμές που ουσιαστικά εμφανίστηκε απέναντι στον πρώην Πρωθυπουργό! 

Παρά το γεγονός ότι η συνέντευξη του Περιφερειάρχη είχε ενδιαφέρον, καθώς αποκάλυψε την πρόθεσή του να λειτουργήσει με δύο αντιπροέδρους ο ένας εκ των οποίων θα αναλάβει το ρόλο του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, η αποστασιοποίησή του από τον κ. Σαμαρά θύμισε λίγο από την ένταση των δύο πλευρών, ενάμιση χρόνο πριν, κατά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν αντί του ιδίου ο κ. Σαμαράς επέλεξε τον Γιάννη Ιωαννίδη για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Αν και οι συνεργάτες του κ. Τζιτζικώστα σχολίαζαν πως στον πυρήνα των λεγομένων του υπήρχε η παραδοχή ότι, προφανώς, ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ και Πρωθυπουργός της χώρας δεν θα μπορούσε, και πολιτικά και θεσμικά αλλά και για λόγους τιμής προς το πρόσωπό του, να λειτουργεί ως… αντιπρόεδρος της Ν.Δ., τα όσα ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων και ο υπαινιγμός για προσπάθεια του πρώην Πρωθυπουργού να θέσει τον κ. Τζιτζικώστα εκτός κόμματος, προκάλεσαν την έκπληξη (τουλάχιστον) του επιτελείου Σαμαρά

Στον αντίποδα, ο Περιφερειάρχης έστειλε μήνυμα προς το καραμανλικό στρατόπεδο, μετά τις προχθεσινές αιχμές περί ακινησίας, χαρακτηρίζοντας τον κ. Κώστα Καραμανλή ως κεφάλαιο για την παράταξη και τη χώρα. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε προκαλέσει αίσθηση μία αναφορά του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, κατά την υποδοχή του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας – και εκ των πόλων του καραμανλισμού – δήλωσε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος που υποδέχτηκε τον κ. Μπακογιάννη, και απευθυνόμενος προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει διότι «παραμένετε σταθερός στο να υπηρετείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα με την εντολή που σας έδωσε ο κόσμος που σας ψήφισε, στην Περιφέρεια της οποίας ηγείσθε». Η φράση δεν επιδέχεται παρερμηνείας, με την αιχμή για τη στάση Τζιτζικώστα να είναι σαφής. 

Την ίδια στιγμή και οι νεότεροι των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, τουλάχιστον όσοι εμφανίστηκαν το προηγούμενο διάστημα να έχουν και ηγετικές βλέψεις, λαμβάνουν αποστάσεις. Μετά την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη που, δημοσίως, υποστήριξε ως αδιανόητο για ένα κόμμα σαν τη Ν.Δ. να λειτουργεί με εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό, χθες και ο κ. Β. Κικίλιας με ένα tweet στο διαδίκτυο έβαλε, χωρίς να κατονομάσει, εναντίον υποψηφίων Προέδρων που «κλέβουν» τις ιδέες του για τη Νέα Δημοκρατία, σχόλιο που – καθώς ήρθε την επομένη της ομιλίας Τζιτζικώστα στο Γκάζι – ερμηνεύτηκε ως αιχμή για τον Περιφερειάρχη. Βέβαια, πέραν της βασιμότητας των όποιων θέσεων και απόψεων, κυρίαρχο κριτήριο στις επιλογές όλων των «γαλάζιων παικτών» είναι και η «επόμενη ημέρα» σε όρους εσωκομματικών ισορροπιών και, υπό αυτή την έννοια, για πολλούς μία υποψηφιότητα Τζιτζικώστα, ειδικά εάν κερδίσει στο τέλος, θα συνιστά στοιχείο ανατροπής των σημερινών συσχετισμών στο κόμμα.


σχετικα αρθρα