της Άρτεμις Παραδείσου 

Σιωπητήριο επιβάλλει στους υπουργούς του ο Α. Τσίπρας, όπως από χθες είχε γράψει το Newpost. Μετά την αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε προχθές στο «μίνι» Υπουργικό Συμβούλιο, χθες έγινε περισσότερο συγκεκριμένος στην κοινή συνεδρίαση των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής. 

Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν: το βράδυ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης εξηγούσε γιατί υποχρεώθηκε να εκτεθεί υπερβολικά, όπως είπε απολογητικά σχεδόν, στην «ακτινοβολία» των μέσων ενημέρωσης, ανακοινώνοντας, παράλληλα, ότι η χθεσινοβραδινή εμφάνισή του ήταν η τελευταία για ένα χρονικό διάστημα τουλάχιστον. 

Μπορεί, εξάλλου, το ασφαλιστικό να μην ήταν στην επίσημη ατζέντα της χθεσινής συνεδρίασης των δύο Κυβερνητικών Συμβουλίων, φαίνεται όμως πως ήταν το βασικό θέμα που απασχόλησε τον πρωθυπουργό στην ομιλία του. Με σαφείς αιχμές κατά της λεγόμενης Επιτροπής Σοφών, ακόμη όμως και κατά της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, των κ.κ. Κατρούγκαλου και Πετρόπουλου. 

«Μη μιλάτε άλλο, δημιουργείτε σύγχυση, μπερδεύετε τον κόσμο», φέρετε να είπε σε αυτούς αλλά και όλους τους υπόλοιπους υπουργούς εν τέλει. Προβλέποντας συγχρόνως ότι ατυχείς χειρισμοί τείνουν να μετατρέψουν το ασφαλιστικό (που είναι εκρηκτικό ούτως ή άλλως) σε ένα πρόβλημα με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, ο Α. Τσίπρας ζήτησε κατ' ουσίαν να ξεκινήσει η συζήτηση από την αρχή. Η κυβερνητική πρόταση πρέπει να έχει κοινωνικό πρόσημο, ανέφερε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόσημο που δεν έχει προφανέστατα το «πόρισμα των Σοφών». 

Κάπου εκεί ήταν που ξεκίνησε την αποδόμηση του πορίσματος, σημειώνοντας ότι δεν εκφράζει την κυβέρνηση. Αντ' αυτού, ζήτησε από τους αρμόδιους υπουργούς να φέρουν συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις το προσεχές διάστημα, και πάντως ως το τέλος του μήνα.

Το επόμενο ραντεβού του Α. Τσίπρα με τους υπουργούς του έχει προσδιοριστεί για το πρωί της Πέμπτης: τότε, το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει με θέμα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ειδικότερα το νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα φέρει από εβδομάδα στη Βουλή η κυβέρνηση.