Δριμεία επίθεση στον Γιώργο Κατρούγκαλο εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), σε σχέση με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, κάνοντας λόγο για «ακραίο νεοφιλελεύθερο παροξυσμό».

Η ανακοίνωση τονίζει ότι :

Μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής  για το νέο ασφαλιστικό σύστημα και τον «ξαφνικό θάνατο»  ολόκληρου του οικοδομήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης που προτάσσει σαν λύση, ο  υπουργός Κατρούγκαλος σε κατάσταση ακραίου νεοφιλελεύθερου «παροξυσμού» συνεχίζει να  προκαλεί και να απειλεί τον κόσμο της εργασίας.

Μετερχόμενος αδίστακτα κάθε μέσο επικοινωνιακής  χειραγώγησης, αφορίζει, συκοφαντεί και διαστρεβλώνει ό,τι βρεθεί στο δρόμο του, προκειμένου να φέρει σε πέρας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την πρόσφατη προσωπική εντολή της Λαγκάρτ για  «τελικό ξεκαθάρισμα».

 Χθες είχε σειρά η  επικουρική ασφάλιση, καθώς από τηλεοράσεως προανήγγειλε την οριστική της κατάργηση. Αυθαίρετα και δημαγωγικά επικαλέστηκε τη δήθεν τεράστια  χρηματοδοτική εξάρτηση του Ε.Τ.Ε.Α. από τον κρατικό προϋπολογισμό όταν η σημερινή πραγματικότητα,  που υποχρεούται να γνωρίζει και να καταθέτει δημόσια, είναι η εξής : 

Παρά τις τεράστιες απώλειες  ( 2,5 δις σε ονομαστικές αξίες από το PSI και 200 εκ. ετησίως από τόκους, 1 δις τουλάχιστον από εθελούσιες – προσυνταξιοδοτικά τραπεζών,  125 εκατ. ετησίως από κατάργηση κοινωνικών πόρων)  η μόνη χρηματοδότηση που έλαβε  το ενιαίο ταμείο  ήταν 120 εκατ.  (50 εκατ. το 2014 και 70 εκατ. το 2015)  από τον λογαριασμό  Ειδικής Εισφοράς, στον οποίο η ετήσια συνεισφορά των συνταξιούχων του ξεπερνά τα 125 εκατ.

Η αναλογία ασφαλισμένων – συνταξιούχων ξεπερνά το 2/1 και τα αποθεματικά του ξεπερνούν τα 2 δις, ενώ οι εισφορές ασφαλισμένων και εργοδοτών αποτελούν την κύρια  πηγή χρηματοδότησης. Η  οικονομική του  αυτάρκεια θα ήταν δεδομένη  αν εξέλειπαν  έστω και μερικώς οι υφεσιακές μνημονιακές πολιτικές που επι