Σε νέο ραντεβού, αύριο στις 11 το πρωί, μετατίθεται η συζήτηση του θέματος των «κόκκινων» δανείων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και τους εκπροσώπους των θεσμών. Το νομοσχέδιο για την προστασία από πλειστηριασμούς αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις των δύο πλευρών, μπλοκάροντας και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές φέρεται να προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στο Νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα 12.000 ευρώ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Στο σημερινό ραντεβού του κ. Σταθάκη με τους θεσμούς στο επίκεντρο βρέθηκαν πληθώρα ανοιχτών θεμάτων, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, συζητήθηκε η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, με την ελληνική πλευρά να σημειώνει ότι  αναμένεται η απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σχετικά με τις ρυθμίσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για τα ποτά και τα πετρελαιοειδή δεν έχει οριστεί χρόνος εφαρμογής διότι πρέπει να προηγηθούν μελέτες.

Όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, η προτεινόμενη από την Κυβέρνηση ΚΥΑ φαίνεται να γίνεται δεκτή από τους δανειστές. Συγκεκριμένα η ΚΥΑ θα προβλέπει τη δυνατότητα συμμετοχής μη φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο του φαρμακείου χωρίς όμως να είναι ο αποκλειστικός μέτοχος. 

Νωρίτερα, το κουαρτέτο των δανειστών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και στο «μικροσκόπιο» τέθηκαν η φοροδιαφυγή και η αναδιάρθρωση του ΣΔΟΕ. Στη συνάντηση αυτή, οι θεσμοί ρώτησαν και για το τί ακριβως συμβαίνει με την Κατερίνα Σαββαΐδου, αλλά και με τη δέσμευση που έχει η κυβέρνηση για πλήρη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. 

Στη συνέχεια, το κουαρτέτο αναμένεται να έχει τετ α τετ με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και συγκεκριμένα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τη Θεανώ Φωτίου, ενώ στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο ραντεβού με τους κ.κ. Τσακαλώτο, Αλεξιάδη και Χουλιαράκη.