Αρκετά βήματα πίσω από τη θέση περί κοινών περιπολιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο έκανε σήμερα το Βερολίνο που προχώρησε σε διευκρινίσεις για το εν λόγω θέμα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ να κάνει λόγο χαρακτηριστικά για την ανάγκη κοινού συντονισμού. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ζάιμπερτ και αναφερόμενος στη μίνι Σύνοδο Κορυφής που διοργανώνει η Κομισιόν την Κυριακή για το προσφυγικό, έσπευσε αν διευκρινίσει πως το Βερολίνο  γνωρίζει τις ελληνικές ευαισθησίες γύρω από το εν λόγω ζήτημα: 

Σε αυτή την ανεπίσημη συνάντηση κάποιων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, την Κυριακή, θα πρέπει να γίνουν και σκέψεις για το πώς μπορούν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις όλου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Μέρος αυτών των αποφάσεων είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλύτερο, αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Σε αυτό, τα σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας -δύο μελών του ΝΑΤΟ- στο Αιγαίο παίζουν μεγάλο ρόλο. Συντονισμός, πιστεύω, είναι εκεί αυτό το οποίο θα έπρεπε να επιδιώξουμε. Ασφαλώς μας είναι γνωστές οι ευαισθησίες στην Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να επιδιωχθεί συντονισμός κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ με έναν εταίρο στο ΝΑΤΟ όπως την Τουρκία. Αυτό δεν σημαίνει κοινές περιπολίες, αυτό είναι κάτι άλλο.

Κληθείς να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να γίνει αυτός ο συντονισμός στο Αιγαίο, ο κ. Ζάιμπερτ περιορίστηκε να επισημάνει ότι δεν είναι σε θέση, ως εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, να περιγράψει με λεπτομέρειες τον συντονισμό μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς. 

«Αλλά ο στόχος, πιστεύω, είναι προς το συμφέρον όλων», κατέληξε.

Τη συζήτηση περί κοινών περιπολιών έσπευσε να απορρίψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, όσο και κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή την επομένη.

«Εξηγήσαμε κατ ιδίαν αλλά και στη Σύνοδο ότι κοινές περιπολίες δεν θα υπάρξουν. Και αυτό γιατί αφενός συνεχίζονται οι παραβιάσεις και οι διεκδικήσεις από τους γείτονες σε ζητήματα ξεκαθαρισμένα. Αφετέρου γιατί αυτό το ενδεχόμενο δεν έχει κανένα νόημα. Η όποια παρέμβαση στα χωρικά μας ύδατα θα μπορεί να είναι μόνο παρέμβαση διάσωσης, και μεταφοράς στα κοντινά νησιά», είχε πει χαρακτηριστικά.