Αρκετά είναι τα ανοικτά μέτωπα στις συζητήσεις των υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με το χάσμα στη διαχείριση του ζητήματος των «κόκκινων δανείων» να αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι», αφού οι θεσμοί κρατούν σκληρή γραμμή.

Το νομοσχέδιο για την προστασία από πλειστηριασμούς αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο στις συζητήσεις των δύο πλευρών, μπλοκάροντας και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές φέρεται να προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα 12.000 ευρώ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Οικονομίας ανέφεραν σε δημοσιογράφους ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με τους θεσμούς στο επίκεντρο βρέθηκαν πληθώρα ανοιχτών θεμάτων, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για το γάλα, το ψωμί, τις εκπτώσεις και η περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων. Συζητήθηκε ακόμη η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους, καθώς και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Νέες επαφές Τσακαλώτου

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη, είχε το απόγευμα τη δεύτερη σημερινή του συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών, ενώ το πρωί προηγήθηκε «τετ α τετ» με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα. Οι δανειστές «ξεσκονίζουν» τόσο αυτά που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή, για τη δόση των 2 δισ. ευρώ, όσο και αυτά για την δόση του 1 δισ. ευρώ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση. Έχουμε κάνει πολλά βήματα συντονισμού, που δεν είχαν γίνει στην προηγούμενη κυβέρνηση και στις προηγούμενες κυβερνήσεις και από ότι λένε οι θεσμοί είναι πιο οργανωμένη η δουλειά που κάνουμε» ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή ο κ. Τσακαλώτος.

Σε συμφωνία φαίνεται ότι έχουν καταλήξει κυβέρνηση και δανειστές για το ποσοστό της ύφεσης για εφέτος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κουαρτέτο συμφωνεί ότι η ύφεση θα είναι ηπιότερη και θα κλείσει φέτος στο 1,4% του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ακόμη ότι το φλέγον θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης με το κουαρτέτο των δανειστών.

«Μάχη» για το ΕΚΑΣ

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να διασώσει το ΕΚΑΣ προσήλθε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό. Οι δανειστές είχαν σήμερα συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τη Θεανώ Φωτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.  

Την Παρασκευή θα υπάρξει μια πρώτη εικόνα από την ποσοτικοποίηση των μέτρων που αφορούν στη μεταρρύθμιση του αφσαλιστικού, που ενδεχομένως να οδηγεί ακόμη και στην προστασία του ΕΚΑΣ, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή.

Φοροδιαφυγή, ΣΔΟΕ και Σαββαΐδου

Νωρίτερα, το κουαρτέτο των δανειστών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, και στο «μικροσκόπιο» τέθηκαν η φοροδιαφυγή και η αναδιάρθρωση του ΣΔΟΕ.

Στη συνάντηση αυτή, οι θεσμοί ρώτησαν και για το τί ακριβως συμβαίνει με την Κατερίνα Σαββαΐδου, αλλά και με τη δέσμευση που έχει η κυβέρνηση για πλήρη ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.