του Τάσου Τσιφόρου

Την ανάγκη συντονισμένης δράσης της Ευρώπης απέναντι στο προσφυγικό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης κατά την τοποθέτησή του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που διεξάγεται στη Μαδρίτη

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως εκ των πραγμάτων οι προσφυγικές ροές «είναι η μεγαλύτερη πρόκληση, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» και κάνοντας έμμεση αναφορά στο ψήφισμα του ΕΛΚ, τόνισε πως «η φύση και η έκταση τους» δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά από κανένα κράτος από μόνο του.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε πως στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία «δεν διαθέτουμε τα μέσα και τις υποδομές για τη συγκράτηση, τη διαχείριση και τη μείωση» των ροών. Άφησε εξάλλου αιχμές κατά της Τουρκίας λέγοντας πως «δείχνει έλλειψη συνεργασίας», ενώ αναφερόμενος σε άλλες κυβερνήσεις χωρών της περιοχής υποστήριξε πως «έχουν κυβερνήσεις με περιορισμένη κοινωνική αποδοχή που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσδώσουν στη θητεία τους».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ανέφερε πως καθίσταται αναγκαία η δημιουργία Ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενώ επεσήμανε πως η ΕΕ απέτυχε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, καθώς όπως είπε «δεν ενήργησε κατά τρόπο έγκαιρο και προληπτικό».

«Ως εκ τούτου, τώρα σχεδιάζουμε, αποφασίζουμε και συνεπάγουμε πολιτικές κάτω από την πίεση της κρίσης των προσφύγων που προκαλεί τις κύριες αξίες μας ως Ευρωπαίων» είπε και συνέχισε:

Φυσικά, μετά τη δημοσιοποίηση της «ευρωπαϊκής ατζέντας για τη μετανάστευση» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν δοθεί στέρεες λύσεις. Όμως, η Ευρώπη πρέπει να προσπαθήσει να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Σε αυτό το σημείο, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι ως ΕΛΚ «η απάντηση προς τις κρίσεις ροής των προσφύγων ως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι: Αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες και αλληλεγγύη και όχι μόνο κριτική προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες».

Ο κ. Μεϊμαράκης εξάλλου χαρακτήρισε το ΕΛΚ ως την ηγετική ευρωπαϊκή δύναμη στην ΕΕ. «Το ΕΛΚ είναι η καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το ΕΛΚ πρέπει να παραμείνει κυρίαρχο» είπε και τόνισε πως οι λόγοι για αυτό είναι τρεις:

  • Πρώτον, «γιατί η ιδεολογία της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς ενώνει όλους τους Ευρωπαίους κατά μήκος των εθνικών συνόρων».
  • Δεύτερον, «γιατί δίνουμε τη μόνη βιώσιμη λύση για να επιτευχθεί αειφόρος ανάπτυξη με την εισαγωγή ισορροπημένων δημοσιονομικών πολιτικών στις χώρες μας, ενώ ταυτόχρονα τα κράτη μέλη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν αλληλεγγύη προς τις χώρες εκείνες που είχαν κλονιστεί από την κρίση».
  • Τρίτον, «το ΕΛΚ έχει το προβάδισμα, γιατί ανοίγουμε τον δρόμο για περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη. Που σημαίνει: Περισσότερη ανταγωνιστικότητα των οικονομιών μας, περισσότερη ευθύνη σε εθνικό επίπεδο, περισσότερη Αλληλεγγύη σε Κοινοτικό επίπεδο, πιο μεγάλη ανταπόκριση των θεσμικών οργάνων της Κοινότητας με τις κοινές ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών. Όλα αυτά ισοδυναμούν με περισσότερη Ευρώπη και καλύτερη Ευρώπη».

«Το ΕΛΚ μπορεί να μεταρρυθμίσει την Ευρώπη, να ενώσει τους ευρωπαίους, να κερδίσει το μέλλον», υπογράμμισε ενώ εκτίμησε ότι το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία θα κερδίσει τις επικείμενες εκλογές και ο Μαριάνο Ραχόι θα παραμείνει πρωθυπουργός.