Το παρασκήνιο της επτάμηνης διαπραγμάτευσης των ευρωπαϊκών θεσμών με την πρώτη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποκάλυψαν οι βασικοί πρωταγωνιστές της στο γαλλογερμανικό ντοκιμαντέρ του ARTE, στο οποίο μίλησαν με σκληρά λόγια για την Αθήνα.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ανέφερε, μεταξύ άλλων, «αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική. Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαική προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ' αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα».

Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική. «Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ' όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα».

Ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε: 

Νόμιζαν ότι θα μας τρομάξει το Grexit (...) Ήθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί.

Ο γάλλος Επίτροπος Οικονομικών υποστηρίζει επίσης ότι ο ρόλος Βαρουφάκη από ένα σημείο και μετά ήταν διακοσμητικός, ενώ ρίχνει ευθύνες στο Νίκο Παππά για τη μη επίτευξη συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε χαρακτηριστικά:

Περάσαμε σχεδόν 24ωρες κλεισμένοι κι εδώ χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε "Όχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε ξεκινήσετε απ' αυτή την βάση". Επανέρχονταν λέγοντας: "Δεν μπορώ ξεκινάω απ' αυτή τη βάση".

Από την πλευρά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστηρίζει ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup που προηγήθηκε της τελικής συμφωνίας, 15 κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ είχαν ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας.