Κάλεσμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση, γι' ακόμα μια φορά, να στηρίξει τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την οριοθέτηση του πλαισίου λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, έκανε ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς.

Κατά την καταληκτική -στην επιτροπή- συζήτηση του νομοσχεδίου, ο υπουργός τόνισε πως δεν αρκεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο αλλά χρειάζεται ευρέα συναίνεση για τη θωράκισή του, η οποία όπως είπε θα συμβάλει στην νομική συγκρότηση του ΕΣΡ.

«Η προσδοκία μας είναι να φτάσουμε σε σημείο όπου πολιτικά να έχει ενισχυθεί η διαδικασία της ψήφισης με τη συνηγορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης», είπε χαρακτηριστικά, δείχνοντας έτσι τη σημασία που αποδίδει ο ίδιος στην στάση της ΝΔ σε ό,τι αφορά τη στελέχωση του ΕΣΡ.

Και αυτό γιατί εδώ και αρκετό καιρό, η σύνθεση της  Ανεξάρτητης Αρχής αμφισβητείται (ο ίδιος ο υπουργός την χαρακτήρισε μη νόμιμη), καθώς δεν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συναινέσεις στην επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής (συμφωνία των 4/5).

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παππάς, ζήτησε από τη ΝΔ να δεσμευτεί στο ελάχιστο πως αποδέχεται τη διαδικασία της δημοπράτησης.

Στο «άνοιγμα» αυτό του υπουργού, απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ, ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος τόνισε πως το κόμμα του είναι διατεθειμένο να ανοίξει, υπό προϋποθέσεις το θέμα. Όπως είπε, η ΝΔ λέει «ναι» στη συζήτηση αρκεί αυτή να ανοίξει για όλα τα προεδρεία των Ανεξαρτήτων Αρχών και όχι μόνο για το ΕΣΡ. Σε ό,τι δε αφορά τη δημοπράτηση ανέφερε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν είναι αντίθετη στο να συμμετέχει, υπό την προϋπόθεση όμως να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις που έκανε στο νομοσχέδιο.

Αξίζει να επισημανθεί πως ολοκληρώθηκε η συζήτηση στις συναρμόδιες επιτροπές, με το νομοσχέδιο να παίρνει την άγουσα προς την Ολομέλεια, με τις ψήφους της πλειοψηφίας.

Από την αντιπολίτευση, καταψήφισαν η ΝΔ (επιφυλάχθηκε στα άρθρα του νομοσχεδίου) και το ΚΚΕ, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.