current views are: 1

21 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση19:10

Αμφισβητεί το κουαρτέτο τους στόχους για το πλεόνασμα – Σοκ από τις προτάσεις για τους πλειστηριασμούς

Οι δημοσιονομικοί στόχοι τέθηκαν επί τάπητος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της απογευματινής συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, την ώρα που προκαλούν σοκ οι προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. 

Δημοσίευση 19:10’
αρθρο-newpost

Οι δημοσιονομικοί στόχοι τέθηκαν επί τάπητος στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της απογευματινής συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, την ώρα που προκαλούν σοκ οι προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. 

Οι δημοσιονομικοί στόχοι τέθηκαν επί τάπητος στην απογευματινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Χουλιαράκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών, την ώρα που προκαλούν σοκ οι προτάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι φέτος η ύφεση θα είναι στο 1,3% με 1,4%, έναντι 2,3% που προβλεπόταν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πηγές, το «κουαρτέτο» αμφισβητεί το κατά πόσο θα πιάσει η κυβέρνηση τους στόχους για έλλειμμα 0,25% φέτος και πλεόνασμα 0,5% το 2016.

Τις ενστάσεις επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομικών σε δηλώσεις του μετά τον σημερινό γύρο επαφών, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα. «Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε πως οι δανειστές «συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο».

Τα «αγκάθια» όμως κατά τις διαπραγματεύσεις δεν σταματούν εδώ. Το μεγάλύτερο εμπόδιο είναι το νομοσχέδιο για την προστασία από πλειστηριασμούς, το οποίο και μπλοκάρει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές φέρεται να προτείνουν η αντικειμενική αξία της κατοικίας για όσους εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη να μην υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ με το εισοδηματικό κριτήριο να προσεγγίζει τα 12.000 ευρώ. Από την πλευρά της, η κυβέρνηση επιμένει η αντικειμενική αξία της κατοικίας να διαμορφώνεται στις 300.000 ευρώ, το εισοδηματικό κριτήριο στις 35.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των οφειλών να μην ξεπερνά τις 250.000 ευρώ. Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτήν την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί.

Σημειώνεται ακόμη ότι το φλέγον θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης με το κουαρτέτο των δανειστών.

«Μάχη» για το ΕΚΑΣ

Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια να διασώσει το ΕΚΑΣ προσήλθε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό. Οι δανειστές είχαν σήμερα συνάντηση με τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τη Θεανώ Φωτίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.  

Η αυριανή ατζέντα

Αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη για τα «κόκκινα» δάνεια.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη στις 13:00 όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, και στις 14:00 οι θεσμοί θα δουν τον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης όπου θα συζητηθεί το ενιαίο μισθολόγιο. 

Στις 16:00 οι εκπρόσωποι των Θεσμών θα έχουν συνάντηση με τους υποδιοικητές της Τραπέζης της Ελλάδος για να εξετάσουν το «καυτό» θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Την Παρασκευή θα υπάρξει ακόμη μία συνάντηση του «κουαρτέτου» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 9:00 το πρωί. 


σχετικα αρθρα