Η λύση στο προσφυγικό πρέπει να είναι πολιτική, δήλωσε ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την παρέμβασή του στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μαδρίτη. 

«H Κομισιόν δεν ήταν προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μια τόσο κρίσιμη και χωρίς προηγούμενο κατάσταση» δήλωσε ο Επίτροπος επισημαίνοντας πως κάθεται σε μια πολύ καυτή καρέκλα και πως από την πρώτη στιγμή το θέμα αυτό μπήκε ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ.

«Μέσα σε 6 μήνες υιοθετήσαμε την κοινή ευρωπαϊκή ατζέντα για την μετανάστευση, που ήταν ένα πολύ σημαντικό βήμα, μετά υιοθετήσαμε το πλάνο των 10 σημείων για την αντιμετώπιση των διακινητών και τώρα το πλάνο της επανεγκατάστασης» τόνισε και συνέχισε:

Ο πρώτος στόχος ήταν να προστατευτούν αυτοί οι δύστυχοι άνθρωποι.

Παράλληλα υποστήριξε πως έπρεπε την ίδια ώρα να προστατευτούν τα σύνορα της Ένωσης και για αυτό τριπλασιάστηκαν τα κονδύλια αλλά και η δύναμη της Frontex.

O αρμόδιος επίτροπος, επεσήμανε πως τώρα υπάρχει η πολιτική και τα μέσα όμως είναι απαραίτητη και η στήριξη των κρατών μελών.

«Υπάρχουν πιέσεις στα σύνορα. Πρέπει να σκεφτούμε και να αντιδράσουμε με τον ευρωπαϊκό τρόπο. Μπορούν τα κράτη μέλη να συνεχίζουν αναλαμβάνουν μόνα τους την υπευθυνότητα να προστατεύουν τα σύνορά τους; Η απάντηση είναι όχι» είπε ο κ. Αβραμόπουλος παρουσιάζοντας τους επόμενους στόχους που είναι η υιοθέτηση της πολιτικής του επαναπατρισμού, η προστασία των συνόρων και των ανθρώπων με κανόνες και η μετεστέγασή τους.

Έστειλε όμως και το μήνυμα πως η λύση στο πρόβλημα πρέπει να είναι πολιτική: 

Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να επαναφέρουμε τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην Ευρώπη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε λαοί μεταναστών. Η Κομισιόν έχει κάνει όσα έπρεπε. Τώρα είναι η ώρα των κρατών – μελών.