Τις ενστάσεις των εκπροσώπων των Θεσμών για το εάν η κυβέρνηση θα καταφέρει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε δήλωσή του μετά τις σημερινές διαπραγματεύσεις. 

«Εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. Αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και συνέχισε:

Τους εξηγήσουμε τι υπήρχε και τι δεν υπήρχε στο προσχέδιο προϋπολογισμού. Ορισμένα θέματα είναι γραμμένα στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά δεν έχουν ακόμη ποσοτικοποιηθεί γιατί δεν είχαμε, τότε, τα στοιχεία. Τους τα εξηγήσαμε όλα αυτά. Για παράδειγμα φορολογία των αγροτών θα υπάρξει αλλά το πόσα έσοδα θα φέρει δεν ήταν εύκολο να το καθορίζαμε όταν έγινε το προσχέδιο -αρχές Οκτωβρίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και θέματα που χρειάζονται και τεχνικές μελέτες για το πόσα έσοδα θα υπάρξουν από την εφαρμογή του κάθε μέτρου.

Πάντως υποστήριξε πως παρά την αμφισβήτηση των στόχων, οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα. «Συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο».

Ο υπουργός ανακοίνωσε σε αυτό το πλαίσιο πως υπήρξε συμφωνία για το ύψος της ύφεσης. «Συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%» είπε ο κ. Τσακαλώτος, και τόνισε πως τα στοιχεία ενδεχομένως να αλλάξουν «αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών».

Παρότι, όπως σημείωσε υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα, τόνισε πως «είμαστε σε καλό δρόμο για τα δημοσιονομικά».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης ύψους 2 δισ ευρώ, λέγοντας πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. 

Είπε επίσης πως στις αυριανές επαφές, θα γίνει συζήτηση για τα χρηματοοικονομικά, που περιλαμβάνουν και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα «κόκκινα δάνεια» και το νόμο Κατσέλη. Συμπλήρωσε πως ίσως συζήτηση για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας.