Το «κουαρτέτο» έφτασε χθες στην Αθήνα και άρχισε, στο Χίλτον, τις συναντήσεις με τους υπουργούς. Λίγες ώρες αργότερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως η Ελλάδα αναμένεται ότι θα εξασφαλίσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης. 

Καλή εξέλιξη αν αναλογιστεί κανείς ότι μια μέρα νωρίτερα είχε αναβληθεί το EuroWorking Group γιατί οι Βρυξέλλες έκριναν ότι δεν υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος ώστε να καλυφθούν τα προαπαιτούμενα και να ληφθεί η δόση.  

Κακή όμως η διαπίστωση ότι συνεχίζουν να παρατηρούνται καθυστερήσεις παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα καίγεται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και πιο κακή αν αναλογιστεί κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να τελειώνει με τα επαχθή μέτρα το 2015, ώστε από την επόμενη χρονιά να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει η συζήτηση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους. 

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσει κανείς που οφείλονται οι καθυστερήσεις. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ορισμένοι από τους υπουργούς συμπεριφέρονται σαν να μην έχουν αντιληφθεί την κρισιμότητα της κατάστασης, παρά το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός την έχει επανειλημμένως επισημάνει. Σαν να κάνουν τη δουλειά με μισή καρδιά, ίσως γιατί δεν πιστεύουν στην πολιτική που καλούνται (και έχουν συμφωνήσει) να υλοποιήσουν.

Η απροθυμία των υπουργών περιορίζεται στη δουλειά. Όταν καλούνται να μιλήσουν, αποδεικνύονται λαλίστατοι. Πολλές φορές χωρίς να έχουν κάτι ολοκληρωμένο να παρουσιάσουν και παρά την παρότρυνση Τσίπρα για «λιγότερα συνθήματα και πιο πολύ δουλειά». 

Η «πολυλογία» συχνά αποβαίνει εις βάρος της κυβέρνησης καθώς έχει διαπιστωθεί ότι διατυπώνονται προσωπικές απόψεις που δεν έχουν πάρει πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και οι οποίες συνήθως προκαλούν σύγχυση, διαψεύσεις και διευκρινίσεις. 

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υφυπουργός του Τάσος Πετρόπουλος, αλλά και Τρύφωνας Αλεξιάδης, λέγεται ότι είναι τα πρόσωπα που έχουν απασχολήσει με τις δηλώσεις τους, περισσότερο από όλους, το Μέγαρο Μαξίμου. Δυσφορία εκφράστηκε χθες και για τον Νίκο Φίλη. 

Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να περιμένουμε νέα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα ώστε να σταματήσουν οι… κακοφωνίες.