του Τάσου Τσιφόρου 

Η ισπανική περιπέτεια της Νέας Δημοκρατίας, για το εκλογικό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν επιβεβαίωσε τίποτε άλλο από το βαθύ ρήγμα που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. 

Μεϊμαράκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης, Μπακογιάννη, Σαμαράς λειτουργούν ως ξένοι στην ίδια πόλη, στην οποία θα βρεθεί σήμερα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο τέως Πρόεδρος του κόμματος, που σήμερα στη μία ώρα Ελλάδος θα είναι βασικός ομιλητής σε εκδήλωση του ΕΛΚ για τους κινδύνους του λαϊκισμού, προφανώς δεν είδε με καλό μάτι την επιλογή του κόμματος όχι μόνον να μην τον ρωτήσει εάν θέλει να είναι μέλος της επίσημης γαλάζιας ομάδας αλλά ούτε καν να δημοσιοποιήσει την παρουσία του στη Μαδρίτη και την συμμετοχή του στην εκδήλωση του κόμματος της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς. 

Δεν θα πρέπει, συνεπώς, να προκαλεί έκπληξη το ότι ο κ. Σαμαράς, αν και πιθανώς θα μπορούσε, δεν έδωσε το παρών στην ομιλία Μεϊμαράκη χθες. Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος επίσης δεν παρέστη καθώς οι σχέσεις με τον Πρόεδρο της ΝΔ είναι εμφυλιοπολεμικές.

Στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη δεν άφησαν ασχολίαστη την αναφορά του Περιφερειάρχη ότι... κατά παραχώρηση ο κ. Μεϊμαράκης είναι και υπηρεσιακός και υποψήφιος Πρόεδρος ενώ, αντίστοιχα, στην ομάδα Τζιτζικώστα δεν πέρασε απαρατήρητη η αιχμή Παυλόπουλου. Κατ' αντιστοιχία, σύννεφα φαίνεται να μαζεύονται και στις σχέσεις Σαμαρά – Τζιτζικώστα καθώς μοιάζει απολύτως λογική και πολιτικά χρήσιμη η προσπάθεια του 37χρονου αυτοδιοικητικού να λάβει αποστάσεις από το παρελθόν, ωστόσο ο τρόπος που το έπραξε προκάλεσε έντονες γκρίνιες. Παρατηρητές κάνουν λόγο για μία τυπική συνομιλία των δύο στο αεροπλάνο που τους μετέφερε στην ισπανική πρωτεύουσα και, αντιθέτως, πολύ καλύτερο κλίμα στην επαφή Τζιτζικώστα – Άδωνι. 

Ο οποίος Γεωργιάδης, παρεμπιπτόντως, είχε και ενεργή συμμετοχή στη γαλάζια ζύμωση για τη διαχείριση της θέσης του ΕΛΚ σχετικά με το μεταναστευτικό (σ.σ. όπου αποδίδονται εμμέσως ευθύνες και στις κυβερνήσεις της ΝΔ την περίοδο 2007-2013), ζητώντας μάλιστα το κόμμα να εγκαταλείψει τη μετριοπαθή, «εθνική» γραμμή και να επιδιώξει τη, μέσω του ΕΛΚ, δικαίωση της πολιτικής Σαμαρά στο θέμα και την, παράλληλα, καταδίκη της πολιτικής Τσίπρα. 

Αυτά διαδραματίζονταν την ώρα που η Συγγρού απασχολείτο με την τύχη ενός μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, του κ. Φώτη Σιάννη, ο οποίος αποπέμφθηκε από τον κ. Μεϊμαράκη γιατί, όπως λέει ο ίδιος ο Σιάννης, ήταν φίλος του Αντώνη Σαμαρά και υποστηρικτής του Άδωνι Γεωργιάδη. 

Σε πείσμα του κλίματος αυτού, η ΚΕΦΕ συνεδρίασε χθες – χωρίς εντάσεις – προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία για τη γεωγραφική διασπορά των εκλογικών κέντρων στην χώρα. Τα δύσκολα, που δεν αφορούν άλλο από την ανάθεση του έργου της μηχανογράφησης των εκλογών, παραπέμφθηκαν για την αυριανή συνεδρίαση του Οργάνου. Άλλωστε, φεύγοντας για την Ισπανία ο κ. Μεϊμαράκης είχε διαμηνύσει ότι ουδεμία ανάθεση έργου θα έπρεπε να γίνει εν τη απουσία του...