Σε ωρολογιακή βόμβα που κάνει τον γύρο ενός φαύλου κύκλου  αναδεικνύονται τα οικονομικά του κράτους, με τα ταμεία να είναι στεγνά και τα έσοδα ισχνά. 
 
Στον «αέρα» βρίσκονται προς το παρόν τουλάχιστον οι πληρωμές των συντάξεων και των οικογενειακών επιδομάτων καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμεία είναι άδεια. 
 
Όπως εξηγούσαν καλά πληροφορημένες πηγές στο newpost.gr, θέλοντας να περιγράψουν με τον πλέον γλαφυρό τρόπο, τον φαύλο κύκλο ύφεσης που προκαλούν τα ίδια τα μέτρα, η αύξηση  των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης προς τον ΕΟΠΥΥ (μνημονιακό μέτρο ) δεν έχουν αποφέρει τα αναμενόμενα, καθώς το κράτος χρωστάει στον ΕΟΠΥΥ και ο ΕΟΠΥΥ με τη σειρά του δεν μπορεί να αποδώσει τις εισφορές. 
 
Στον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία έρχεται να προστεθεί η αναβολή του EuroWorkingGroup και ως εκ τούτου και η αναβολή της εκταμίευσης της δόσης από τους δανειστές. 
 
Σύμφωνα με κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο πάντως τα ταμεία δεν φαίνεται να γεμίζουν πριν από τις αρχές Νοεμβρίου καθώς η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται σε εξέλιξη. 
 

Δεν προβλέπεται δόση πριν από τον Νοέμβριο

 
Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για χρονοδιάγραμμα που θα οδηγήσει στην εκταμίευση στις αρχές Νοέμβρη
 
Όπως τονίζουν ευρωπαϊκοί κύκλοι «η εκταμίευση του πρώτου μέρους του οφειλόμενου ποσού ( ? 2 δις ) μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μετά την πλήρη εφαρμογή της πρώτης δέσμης προαπαιτουμενων (όπως συμφωνήθηκε από το Eurogroup στις 5 Οκτωβρίου) από τις ελληνικές αρχές , καθώς και μια θετική αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων από τους Θεσμούς ( Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ). Μέχρι στιγμής, αυτό δεν έχει συμβεί.»
 
Αυτός ήταν και ο λόγος που αναβλήθηκε το προχθεσινό EuroWorkingGroup, καθώς η αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί. 
 
Η επόμενη τακτική συνεδρίαση του EWG έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου. 
 
«Εάν οι ελληνικές αρχές έχουν ολοκληρώσει την εφαρμογή των σχετικών μέτρων εγκαίρως για τους Θεσμούς και αυτοί παρουσιάσουν μια θετική αξιολόγηση, το EWG θα μπορούσε να προχωρήσει στην έγκριση και ο ESM στην εκταμίευση του σχετικού ποσού στις αρχές Νοεμβρίου», επισημαίνουν οι ίδιοι κύκλοι.
 
Προσθέτουν δε πως «αν οι προαναφερόμενες προϋποθέσεις για την εκταμίευση εκπληρωθούν πριν από την επόμενη τακτική συνεδρίαση EWG , μια ξεχωριστή τηλεδιάσκεψη μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί από το EWG για να εγκρίνει την αξιολόγηση από τους Θεσμούς».