της Άρτεμις Παραδείσου

Υπουργικό Συμβούλιο έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί ο Α. Τσίπρας, κάπου ανάμεσα στα ραντεβού των υπουργών με τους ελεγκτές, και λίγες ώρες πριν φτάσει στην Αθήνα ο Φ. Ολάντ. 

Ο οδικός χάρτης ως την τελική αξιολόγηση με τις εκκρεμότητας της α’ φάσης και τα προαπαιτούμενα της β΄φάσης είναι το βασικό θέμα συζήτησης, θέμα που άπτεται όμως του γενικότερου ζητήματος της καλύτερης λειτουργίας και συντονισμού, κυβέρνησης και κοινοβουλευτικής ομάδας. Οι παραφωνίες χωρίς να είναι πολλές, δίνουν χώρο στους πολιτικούς αντιπάλους, επιπλέον προκαλούν προβληματισμό και ενόχληση στο Μ. Μαξίμου, άρα η τοποθέτηση του πρωθυπουργού αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ενόχληση που καταγράφηκε και εκ μέρους υπουργών, που δεν έχουν προκαλέσει με δηλώσεις τους: «Εμείς χτίζουμε στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και κάποιοι άλλοι γκρεμίζουν», ακούστηκε να λέει υπουργός, που είχε χθες τη «χαρά» της επικοινωνίας με τους εταίρους. 

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επίσης, ενόψει και της κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου, είναι ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση. Νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πάντως με το βλέμμα στο ύψος της απαιτούμενης ανακεφαλαιοποίησης, που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη εβδομάδα.. 

Στο Υπουργικό, υπάρχει και άλλο θέμα, αυτό της πλήρωσης των κενών στην ηγεσία του δικαστικού σώματος, καθώς, εκτός της προέδρου του Αρείου Πάγου Β. Θάνου, οι θέσεις των προέδρων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και το Συμβούλιο της Επικρατείας παραμένουν κενές. 

Ασφαλιστικό, ευθέως, δεν προμηνύεται να συζητηθεί αντιθέτως, και τούτο γιατί τις τελευταίες ώρες καταγράφεται η διάθεση εκ μέρους αρμόδιων κυβερνητικών κύκλων να «σπρώξουν» το θέμα όσο γίνεται πιο πίσω. Παρά την παραδοχή, βεβαίως, του Α. Τσίπρα, χθες, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι επεμβάσεις στο ασφαλιστικό είναι αναγκαίες, ακόμη και αν δεν το ζητούσε καμία συμφωνία και κανένας δανειστής.
Εμμέσως ωστόσο μπορεί να τεθεί το ασφαλιστικό, γιατί αν χτυπήσει τα «καμπανάκια» ο πρωθυπουργός για τις εμφανίσεις κάποιων υπουργών τα τελευταία 24ωρα, είναι σαφές ότι θα αφορούν εν μέρει και εκείνους του Υπουργείου Εργασίας…