current views are: 2

22 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση09:03

Χάσμα κυβέρνησης και δανειστών για πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια

Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τα «αγκάθια»  να είναι πολλά.

Δημοσίευση 09:03’
αρθρο-newpost

Συνεχίζονται σήμερα οι επαφές των υπουργών με τους εκπροσώπους των θεσμών, με τα «αγκάθια»  να είναι πολλά.

Η διάσταση απόψεων στο ζήτημα των «κόκκινων» δανείων καταγράφηκε στη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σήμερα στο επίκεντρο βρέθηκαν τα επιχειρηματικά κόκκινα δάνεια και το πώς θα διευθετηθούν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση κυβέρνησης αφορά στα εξής τρια κριτήρια: Αντικειμενικη αξία 200.000 ανά άτομο, 250.000 για ζευγάρι, συν 25.000 το κάθε παιδί έως τρία παιδιά. Εισόδημα: 35.000. Σύνολο οφειλών: έως 200.000.

Η πρόταση των θεσμών είναι η εξής: Αντικειμενικη αξία: 70.000 -1 20.000. Σύνολο οφειλών: 120.000. Εισόδημα: 8.180 το άτομο, 13.917 το ζευγάρι και 3.350 το παιδί έως τρία παιδιά.

Με την ελληνική πρόταση υπολογίζεται ότι καλύπτεται το 72,4% των οφειλετών, ενώ με των δανειστων από 17,3% έως 40%.

Εν τω μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομίας, σημείωναν χθες σε δημοσιογράφους πως δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη, αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι με αυτή την πρόταση θα δοθεί κάλυψη στο 88% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών που δυνάμει εντάσσονται στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ήδη ενταχθεί, ενώ πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι δεν θα υπάρξει άλλη ρύθμιση για προστασία της πρώτης κατοικίας, πέραν από αυτή που θα περιλαμβάνεται στον αναθεωρημένο νόμο Κατσέλη.

Οι κρίσιμες επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών συνεχίζονται, για την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, από όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα «αγκάθια» είναι πολλά, με κυριότερο αυτό του νομοσχεδίου για τα «κόκκινα» δάνεια, το οποίο και μπλοκάρει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Ανοιχτά θέματα και στον τομέα της ενέργειας

Στη συνέχεια, οι εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, με τα ανοιχτά θέματα στον τομέα της Ενέργειας να τίθενται στο επίκεντρο.

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τον ΑΔΜΗΕ, έχει συμφωνηθεί καταρχήν ότι δεν συζητείται θέμα ιδιωτικοποίησης, δεν έχει υπάρξει όμως ακόμη συμφωνία επί της πρότασης που έχει υποβάλει η κυβέρνηση για την εξασφάλιση ισοδύναμου αποτελέσματος σε ότι αφορά στον ανταγωνισμό, στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανοικτά παραμένουν ακόμη τα θέματα των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ), του μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής για τη διασφάλιση ισχύος, καθώς και το μέτρο της διακοψιμότητας που προβλέπει εκπτώσεις στα τιμολόγια με αντάλλαγμα τον περιορισμό ή τη διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιόδους αιχμής.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η καθυστέρηση οφείλεται στους θεσμούς οι οποίοι δεν έχουν απαντήσει ακόμη στις προτάσεις της κυβέρνησης.

Συνεχείς επαφές υπουργών με το κουαρτέτο

Αυτή την ώρα, οι θεσμοί  συναντώνται με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χριστόφορο Βερναρδάκη, για το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Προγραμματισμένη συνάντηση στις 16:00 υπήρχε με τον Γιάννη Στουρνάρα, εφόσν θα είχε επιστρέψει από τη Μάλτα όπου παρέστη για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Την αυλαία των συζητήσεων θα κλείσει την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Στη συνάντηση που ήδη είχε ο κ. Κατρούγκαλος με τους εκπροσώπους των δανειστών παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για καταβολή εθνικής σύνταξης για όλους τους ασφαλισμένους που θα χρηματοδοτείται από τη φορολογία, αλλά και για την εφαρμογή ενιαίων κανόνων εισφορών. Το κουαρτέτο επιφυλάχθηκε να απαντήσει έως την Παρασκευή, καθώς θα πρέπει πρώτα να οριστικοποιηθούν τα ποσά που απαιτούνται για τη μεταρρύθμιση του συστήματος.


σχετικα αρθρα