current views are: 3

22 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση09:46

Liberation: Η ιδιαίτερη σχέση του Τσίπρα με τον Ολάντ

Ένα εκτενές άρθρο για την… ιδιαίτερη σχέση του Αλέξη Τσίπρα, και του γάλλου προέδρου δημοσιεύει η Liberation, ανήμερα της άφιξης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

Δημοσίευση 09:46’
αρθρο-newpost

Ένα εκτενές άρθρο για την… ιδιαίτερη σχέση του Αλέξη Τσίπρα, και του γάλλου προέδρου δημοσιεύει η Liberation, ανήμερα της άφιξης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

Ένα εκτενές άρθρο για την… ιδιαίτερη σχέση του Αλέξη Τσίπρα, και του γάλλου προέδρου δημοσιεύει η Liberation, ανήμερα της άφιξης του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα.

«Μεταξύ τους, είναι αρκετά σοβαρό», λέει ένας σύμβουλος του κ. Ολάντ, σαν να επρόκειτο σχεδόν για ερωτική σχέση.

Ο αρθρογράφος διερωτάται «πώς γίνεται και ο Φρανσουά Ολάντ, ένας μεταρρυθμιστής πρόεδρος που δεν αρέσει στους Γάλλους και ο Αλέξης Τσίπρας, ριζοσπάστης πρωθυπουργός που ασπάστηκε τον ρεαλισμό, αλλά εκλέγεται συνέχεια, να είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι στον κόσμο;» και προσθέτει:

Μετά την ευρωπαϊκή καλοκαιρινή κρίση, ο Γάλλος πρόεδρος πραγματοποιεί σήμερα και αύριο το πρώτο του ταξίδι, μετά τις απειλές για το Grexit. Από την πλευρά τους οι Ελληνες στρώνουν τα κόκκινα χαλιά: τα δύο 24ωρα του Ολάντ είναι γεμάτα από τιμές, δείπνο με φόντο την Ακρόπολη, ομιλία στη Βουλή. Πριν από τον Ολάντ, μόνο ο ντε Γκόλ, ο Αιζενχάουερ, ο πατέρας Μπους και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν αυτή την τύχη. 

«Ενα πλήθος συμβολικών κινήσεων για να υπογραμμιστεί «η ιδιαίτερη σχέση» που διατηρούν οι δύο χώρες, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση», τονίζει το άρθρο, με τον σύμβουλο του γάλλου προέδρου να δηλώνει πως πρόκειται για έναν σύνδεσμο, που δημιουργήθηκε στις δύσκολες ώρες. 

Σύμφωνα με το άρθρο:

Οταν είχε φτάσει στο Παρίσι, για πρώτη φορά, ο Αλέξης Τσίπρας, λίγες ημέρες μετά τη νίκη του στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, πραγματικά δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στους Γάλλους σοσιαλιστές και στους ευρωπαίους. Το πρόγραμμα του Τσίπρα χαροποιούσε μεν τους αριστερούς του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος αλλά τρόμαζε και απωθούσε τους οπαδούς της  realpolitik, όπως ο Ολάντ. Αρνιόταν τα προγράμματα λιτότητας, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υποσχόταν αύξηση του κατώτατου μισθού και εθνικοποιήσεις…Ηταν σαν να θύμιζε τι θα μπορούσε να είναι μια «πραγματική» Αριστερά.

Στις τάξεις των γάλλων σοσιαλιστών ένα ερώτημα επικρατούσε τον περασμένο χειμώνα. «Μα, ποιός είναι επιτέλους ο Τσίπρας; Ενας σύμμαχος για να ξαναφτιάξουμε την Ευρώπη ή ένας αντίπαλος που θα χρησιμοποιήσει το λαό ενάντια στο σύστημα», όπως το θέτει ένας γάλλος διπλωμάτης.
Η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών στο προεδρικό μέγαρο της Γαλλίας πήγε καλά. Ο Τσίπρας και ο Ολάντ «είναι πολιτικά ζώα, σμιλεμένοι στα δύσκολα. Δεν δείχνουν τα συναισθήματά τους», αναλύει ένας σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.

«Από την αρχή υπήρχε σεβασμός και από τις δύο πλευρές. Ο Ολάντ και ο Τσίπρας επικοινωνούν θαυμάσια χωρίς να έχουν το ίδιο ιδεολογικό corpus», αναγνωρίζει ένας κοντινός άνθρωπος του Γάλλου προέδρου. «Υπάρχει μεγαλύτερη επαφή μεταξύ του Τσίπρα και της γαλλικής αριστεράς παρά με τον Ματέο Ρέντζι. Και ο Ολάντ είναι πρόεδρος της γαλλικής αριστεράς», προσθέτει.

Και ο αρθρογράφος συνεχίζει:

Οσο περνούσαν οι μήνες, ένας νήμα εμπιστοσύνης εγκαθίσταται και οι διμερείς σχέσεις γίνονται πιο χαλαρές. Οι δύο πλευρές συνομιλούν στα γαλλικά και στα ελληνικά, με μεταφραστή, όταν πρόκειται να θέσουν σκληρά θέματα με αριθμούς και τεχνικούς όρους. Τσίπρας και Ολάντ μιλούν στα αγγλικά μεταξύ τους τις υπόλοιπες στιγμές. Ωστόσο, πολλές φορές η εμπιστοσύνη σπάει μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Οταν ο Τσίπρας ανακοίνωσε το δημοψήφισμα για το Ναι ή Οχι στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, στις αρχές Ιουλίου, ο Ολάντ πέφτει από τα σύννεφα.

Ο έλληνας πρωθυπουργός κερδίζει βέβαια το δημοψήφισμα αλλά το βράδυ της νίκης ο Ολάντ τον υποδέχεται ψυχρά. «Κέρδισες, αλλά είσαι δύο πόντους από το να βγεις από την ευρωζώνη, αν δεν με βοηθήσεις για να σε βοηθήσω» του λέει τηλεφωνικά.
Οπως δείχνουν τα πράγματα, αυτό το μήνυμα δεν πέρασε όπως έπρεπε στην Αθήνα. Την επόμενη Τρίτη, ενώ κάθε λεπτό μετρούσε για να βρεθεί λύση στην ελληνική κρίση και οι διπλωμάτες διαπραγματεύονται για τις συντάξεις, την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων ή για την «οικονομία του ψωμιού», «είδαμε τον Τσίπρα να φθάνει στις Βρυξέλλες, με τα χέρια στις τσέπες, με αυτό το μπλαζέ στυλ που τον χαρακτηρίζει», θυμάται ένα μέλος της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Ο Ολάντ υψώνει τότε τον τόνο: «Εχεις 24 ώρες» λέει στον Ελληνα πρωθυπουργό. Τα τηλέφωνα παίρνουν φωτιά, σχεδόν καθημερινά, και με την Ανγκελα Μέρκελ

Τη νύχτα της 12 και 13ης Ιουλίου, όταν όλες οι ενδείξεις είναι στο κόκκινο, όταν η Γερμανία δείχνει άκαμπτη και η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα από την έξοδο από το ευρώ, ο Τσίπρας εξαφανίζεται. Αυτός που είναι συνήθως τόσο αλαζών, τώρα δείχνει εξουθενωμένος. Ο Ολάντ κατεβαίνει έναν όροφο στις Βρυξέλλες για να συναντήσει στα γραφεία την ελληνική αντιπροσωπεία. Ο σοσιαλιστής πολιτικός πείθει τον Ελληνα Βενιαμίν της Ευρώπης. Ακόμη μερικές ώρες μπρα ντε φερ και στην αυγή η συμφωνία έχει βρεθεί: η Ελλάδα μένει στην ευρωζώνη.

Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου αλλάζουν το κλίμα

Σύμφωνα με τη Liberation, οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου δίνουν μια νέα νομιμότητα στον Τσίπρα και σύμφωνα με τον Ολάντ αυτές οι εκλογές έστειλαν  «ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά» και σηματοδοτούν μια σύνθεση αξιών, προόδου, ανάπτυξης και ρεαλισμού.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν θαρραλέος» δήλωσε ο Ολάντ ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουίου, μερικές ημέρες αργότερα. «Υπάρχει ένα είδος αξιοπρέπειας στην πολιτική του διαδρομή: με αυτόν, οι Ελληνες έχουν την αίσθηση ότι αντιστέκονται», λέει ο ίδιος σε κλειστές συζητήσεις.
Μπροστά στους πολιτικούς που συναντά ο Ολάντ στο προεδρικό μέγαρο, χρησιμοποιεί τον Τσίπρα σαν καθρέφτη για να εξηγήσει τη δική του δράση. «Μιλάει συχνά για να υπογραμμίσει ότι μόνο η υπευθυνότητα μπορεί να επιτρέψει την έξοδο από την κρίση», αναφέρει σύμβουλός του.

Επιπλέον, ο Τσίπρας προκάλεσε σε ένα χρόνο την ανασύνταξη της ελληνικής Αριστεράς, γεγονός που κάνει ορισμένους στην Γαλλία να ονειρεύονται. «Εκοψε την αριστερή πτέρυγα στον ΣΥΡΙΖΑ και τα αναδιοργάνωσε όλα γύρω από την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και του ρεαλισμού στον τρόπο διακυβέρνησης», σύμφωνα με τον  Luc Carvounas, πρόεδρο της επιτροπής Γαλλο-ελληνικής φιλίας στη Γερουσία. Και προσθέτει:

Δεν γινόμαστε εμείς πιο αριστεροί, αλλά ο Τσίπρας προσεγγίζει τις δικές μας θέσεις.

Και ένας κοντινός άνθρωπος του Ολάντ καταλήγει, γελώντας: «Ετσι όπως πάει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπει στο Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα»!


σχετικα αρθρα