Στα  δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι το κέντρο ταυτοποίησης (hotspot) στη Μόρια της Λέσβου έχει τεθεί ουσιαστικά  εκτός λειτουργίας σχολιάζουν κύκλοι του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Μουζάλα.

Η λειτουργία του Κέντρου Ταυτοποίησης στη Μόρια είναι πιλοτική, σημειώνουν και επισημαίνουν ότι η πλήρης λειτουργία των κέτρων ταυτοποίησης εξαρτάται από την χρηματοδότηση και την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και η Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία των Κέντρων Ταυτοποίησης (hotspot) στο βαθμό που θα επιλύονται και τα παραπάνω θέματα. 

Από πλευράς μας, καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για εκπλήρωση των ευθυνών μας, αναφέρει το υπουργείο διευκρίνιζοντας ότι:

  • Μια από τις πρώτες ενέργειές μας μετά τις εκλογές ήταν η σύσταση Διυπουργικής Επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό για τη διαχείριση του προσφυγικού.
  • Το πρώτο σημείο ταυτοποίησης λειτουργεί ήδη πιλοτικά στη Μυτιλήνη και τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι απολύτως λειτουργικά μέσα στον επόμενο μήνα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε νέα Κέντρα Ταυτοποίησης στα νησιά και παραμονής στην ενδοχώρα.
  • Είμαστε έτοιμοι για την μετεγκατάσταση των πρώτων οικογενειών στο Λουξεμβούργο και στη Σουηδία. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες χωρίς άσκοπη γραφειοκρατία, ώστε να επιταχύνουμε κατά την επόμενη περίοδο.

Οριστικοποιήσαμε την «Έκθεση Αξιολόγησης Αναγκών» με προβλέψεις για τις ανάγκες μας κατά τα επόμενα δύο χρόνια. Έχουμε ανάγκη περίπου 480 εκατ. ευρώ κατά τον επόμενο χρόνο. Τα 330 από αυτά, δεν έχουν προβλεφθεί από τα υφιστάμενα Ευρωπαϊκά Κονδύλια και θα απαιτηθεί ενίσχυση των Ταμείων για κάλυψή τους, καθώς και εξορθολογισμός των κανόνων επιλεξιμότητας. Σημειώνουμε ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό των μέχρι τώρα εξόδων μας θα καλυφθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Κύκλοι του υπουργείου τονίζουν ότι η προσφυγική κρίση αποκάλυψε τα όρια του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ, κάτι το οποίο τα κράτη πρώτης γραμμής υπογράμμιζαν εδώ και χρόνια.

Ο κανονισμός πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να προσαρμοσθεί στη δημιουργία ενός συστήματος που θα ανταποκρίνεται στη σύγχρονη  πραγματικότητα και θα εγγυάται έναν ουσιαστικό καταμερισμού ευθυνών. Σημειώνουμε για άλλη μια φορά ότι ο ρυθμός ανταπόκρισης της χώρας μας δεν μπορεί παρά να είναι ανάλογος με τον ρυθμό ανταπόκρισης της υπόλοιπης ΕυρώπηςΤαυτόχρονα πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της χρηματοδότησης του relocation. Θα πρέπει απαραιτήτως όλα τα έξοδα που συνεπάγεται ο μηχανισμός relocation να προβλεφθούν ως έκτακτη χρηματοδότηση.