«Ζήτημα αρχής» για την κυβέρνηση αποτελεί η προστασία της πρώτης κατοικίας, για τους οικονομικά αδύναμους, όπως προέκυψε από το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. 

Όπως επισημάνθηκε, στόχος της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία πρέπει «να είναι η τελευταία», όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

«Για το θέμα αυτό επισημαίνεται ότι οι τράπεζες έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί ήδη κατά το παρελθόν με σημαντικά ποσά, χωρίς όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή η ανακεφαλαιοποίηση να είναι η τελευταία» επεσήμαναν οι ίδιες πηγές. 

Ειδικότερα, το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, στο οποίο καθορίστηκαν οι αρχές και οι στόχοι της κυβέρνησης, καθώς και οι κυβερνητικές ενέργειες το επόμενο διάστημα. 

Προϋπόθεση μιας επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, είναι αυτή να συνδυαστεί με το ζήτημα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, καθώς και με ριζικές αλλαγές στην διοίκηση και την λειτουργία των τραπεζών. Στόχος είναι να εμπεδωθούν στο τραπεζικό σύστημα κανόνες διαφάνειας, που θα το μετατρέπουν σε εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης και σταθερότητας, μακριά από τις πολιτικές αδιαφανών και χαριστικών δανειοδοτήσεων, που οδήγησαν στην σημερινή κρίση. 

Για την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά σημαντικό το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα και οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες. Ο αναγκαίος νόμος είναι έτοιμος και θα έρθει σε διαβούλευση μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. 

Νωρίτερα, στην εισήγησή του, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε τον Οδικό Χάρτη των κυβερνητικών πρωτοβουλιών της τρέχουσας περιόδου και των πολιτικών θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση εν όψει και των συζητήσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

Το Υπουργικό Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα της κας Σαββαΐδου, στην οποία έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος. Σύμφωνα με έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, που γνωστοποιήθηκε στον Υπουργό Οικονομικών, η υπόθεση έχει ήδη παραπεμφθεί στο ακροατήριο, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει οριστεί δικάσιμος. 

Κατόπιν αυτού, μετά από εισήγηση του Υπουργού Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την απομάκρυνση της κας Σαββαϊδου από την θέση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.