current views are: 3

22 Οκτωβρίου 2015
Δημοσίευση13:01

ΚΚΕ για νομοσχέδιο ΜΜΕ: Η κυβέρνηση ενισχύει το καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση το ΚΚΕ για το νομοσχέδιο των ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη κοροϊδία» ότι διασφαλίζεται η πολυφωνία και η αντικειμενική ενημέρωση.

 

Δημοσίευση 13:01’
αρθρο-newpost

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση το ΚΚΕ για το νομοσχέδιο των ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη κοροϊδία» ότι διασφαλίζεται η πολυφωνία και η αντικειμενική ενημέρωση.

 

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση το ΚΚΕ για το νομοσχέδιο των ΜΜΕ, χαρακτηρίζοντας ως «μεγάλη κοροϊδία» ότι διασφαλίζεται η πολυφωνία και η αντικειμενική ενημέρωση.

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, με τις γνωστές διαδικασίες fast track, κατέθεσε για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το πολυδιαφημιζόμενο νομοσχέδιο της για τις τηλεοπτικές άδειες, προσπαθώντας ταυτόχρονα ν’ αποσπάσει την προσοχή του λαού από τη βάρβαρη επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του, που είναι σε εξέλιξη. Πριν λίγες ημέρες ψήφισε το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει μόλις το 30% των προαπαιτούμενων, νέα πολυνομοσχέδια είναι στα σκαριά με ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ενώ προετοιμάζεται και η ολομέτωπη επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση» τονίζει ο Περισσός, που προσθέτει:

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η αναδιανομή της αγοράς, το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα εντός και εκτός Ελλάδας, διεθνώς, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ και η συνδιαλλαγή με τους σταθμούς για ευνοϊκότερη στάση απέναντι στην κυβέρνηση, αφού το μόνο που κάνει το νομοσχέδιο είναι να παραχωρήσει τις άδειες μέσα από τη διαδικασία διαγωνισμού και δημοπράτησης.

Παράλληλα, επιδιώκεται η συγκέντρωση της αγοράς σε ακόμη λιγότερα χέρια, ιδιαίτερα με τις προϋποθέσεις λειτουργίας που τίθενται για τους περιφερειακούς και δημοτικούς σταθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματα και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ συνεχίζει λέγοντας ότι «η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τερματίζει, όπως ισχυρίζεται, το καθεστώς αδιαφάνειας και διαπλοκής, με ευθύνη βέβαια και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αλλά το αναπαράγει και το ενισχύει, αφού η ιδιοκτησία των ΜΜΕ παραμένει στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, που τα αξιοποιούν για την προώθηση των συμφερόντων τους και την αναπαραγωγή της κυρίαρχης ιδεολογίας. Τον ίδιο χαρακτήρα έχει άλλωστε και η κρατική τηλεόραση στον καπιταλισμό. Γι’ αυτό και αποτελεί μεγάλη κοροϊδία ότι με το νομοσχέδιο διασφαλίζεται η “πολυφωνία” και η “αντικειμενική” ενημέρωση. Οι ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων στην πραγματικότητα θα προβάλλουν και θα αναπαράγουν την κυρίαρχη ιδεολογία και πολιτική, τις ανάγκες του κεφαλαίου και της εξουσίας του, που είναι ασυμβίβαστα με την προβολή των αναγκών, των δικαιωμάτων, των αγώνων των εργαζομένων, του λαού μας».

Και προσθέτει:

Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται να ρυθμιστεί το καθεστώς των ΜΜΕ, να θεσπιστούν διαφανείς κανόνες λειτουργίας του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου και να μπει τέλος στο καθεστώς ασυδοσίας «σκοντάφτουν» πρώτα απ’ όλα στο ίδιο το νομοσχέδιο, όπου όλα τα κρίσιμα ζητήματα (αριθμός αδειών, τιμή εκκίνησης δημοπράτησης, μετοχικό κεφάλαιο περιφερειακών καναλιών κλπ) θα ρυθμιστούν, μετά την ψήφισή του, με υπουργικές αποφάσεις, παραπέμποντας σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις και παζάρια. Ακόμη και στο ζήτημα της ονομαστικοποίησης των μετοχών, θεσπίζονται εξαιρέσεις για τις ξένες εταιρείες και τις εισηγμένες στο χρηματιστήριο, που ακυρώνουν την όποια υποχρέωση ονομαστικοποίησης.

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους που θα απασχολούνται στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ούτε οργανόγραμμα, πόσοι και σε ποια τμήματα θα απασχολούνται, ούτε δέσμευση ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις των αντίστοιχων ενώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαιώνιση του καθεστώτος εργασιακής ζούγκλας.

Το ΚΚΕ δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και θα αντιπαλέψει τις αρνητικές επιπτώσεις στα δικαιώματα των εργαζομένων και στην ενημέρωση του λαού. «Το δικαίωμα του λαού στην ενημέρωση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, που θα έπρεπε να προάγουν τα ΜΜΕ μπορούν να διασφαλιστούν μόνο όταν οι συχνότητες, τα κανάλια, τα συστήματα τηλεπικοινωνίας γίνουν πραγματικά κοινωνική ιδιοκτησία, που θα λειτουργούν με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και εργατικό-λαϊκό έλεγχο, στο πλαίσιο ριζικών ανατροπών στο επίπεδο της οικονομίας και της εξουσίας» καταλήγει στην ανακοίνωσή του.


σχετικα αρθρα