του Γιάννη Γιαννόπουλου

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στη Νέα Δημοκρατία αποτελεί το μεγάλο στοίχημα και για τους τέσσερις υποψήφιους, καθώς για πολλούς αυτό θα κρίνει και την νομιμοποίηση του νέου προέδρου.

Στις εκλογές του 2009 η ΝΔ είχε ανακοινώσει ότι στην διαδικασία εκλογής είχαν συμμετάσχει 700.000 πολίτες, ωστόσο οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός ήταν λίγο πάνω από το μισό εκατομμύριο.

Όμως τα πράγματα από τότε έχουν αλλάξει. Οι υποψήφιοι δεν είναι μόνο δυο, η οικονομική κρίση έχει κάνει αρκετούς να απαξιώνουν κόμματα και πολιτική και βέβαια το ίδιο το κόμμα δεν έχει τα απαιτούμενα χρήματα για μια παρόμοια διαδικασία. Επιπλέον η απουσία σαφούς πολιτικού στίγματος από τους υποψήφιους επιτείνει την απαξίωση από την πλευρά των ψηφοφόρων.

Με δεδομένο ότι στις κάλπες δεν θα προσέλθει ο ίδιος αριθμός, όπως το 2009, οι υποψήφιοι προσπαθούν να κερδίσουν το στοίχημα του «μισού εκατομμυρίου».

Στελέχη από το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη έλεγαν στο newpost οτι στις κάλπες πρέπει να προσέλθουν περισσότεροι από 300.000 ψηφοφόροι για να μην «έχουμε γκρίνιες και αμφισβητήσεις».

Κοντά στο μισό εκατομμύριο εκτιμούν ότι θα είναι ο αριθμός των ψηφοφόρων η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα με τα στελέχη που τον στηρίζουν να δηλώνουν ότι «ακόμη και ένας παραπάνω αποτελεί κέρδος για την παράταξη».

Η προσέλευση του κόσμου θα είναι μαζική λόγω και της κυβερνητικής ανακολουθίας και των ψεμάτων του κ. Τσίπρα αναφέρουν οι υποστηρικτές του Άδωνη Γεωργιάδη, ενώ από το στρατόπεδο του Κυριάκου Μητσοτάκη δηλώνουν με νόημα ότι «οι αριθμοί πάντα έχουν τη σημασία τους».

Τις επόμενες ημέρες οι τέσσερις υποψήφιοι θα έχουν πολλά πεδία να αντιπαρατεθούν και ένα πεδίο στο οποίο θα συνταχθούν όλοι: Και οι τέσσερις θα καλούν τους δεξιούς ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις εκλογές