Μερικά βήματα προς τα εμπρός έκανε πριν από λίγο η κυβέρνηση, στο κρίσιμο ζήτημα της αλλαγής της σύνθεσης των μελών του ΕΣΡ.

Η συζήτηση που άνοιξε χθες ο ίδιος ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ζητώντας από την αντιπολίτευση και ιδίως τη ΝΔ να συναινέσει στην στις αλλαγές προκειμένου το ΕΣΡ να αποκτήσει νόμιμη σύνθεση, συνεχίστηκε κατά τη συζήτηση της ένστασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ.

Συγκεκριμένα, από τις τοποθετήσεις των κομμάτων φάνηκε πως Ποτάμι και ΕΚ είναι έτοιμα να δώσουν το πράσινο φως για να ανοίξει η διαδικασία. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Δενέλη ο οποίος όχι μόνο δεν δέχτηκε την ένσταση περί της αντισυνταγματικότητας αλλά κάλεσε την κυβέρνηση να αναγνωρίσει πως η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει νόμιμη σύνθεση. «Αν υπάρχει βούληση από τη κυβέρνηση να το λύσουμε αυτό! Συντρέχουν οι προϋποθέσεις να στήσουμε ένα ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο που διακρίνεται από το κύρος και την επάρκεια. Πάρτε την πρωτοβουλία άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά με τον κ. Καρά από την ΕΚ να σημειώνει: «Υπάρχει ζήτημα με το ΕΣΡ, θα πρέπει να βρούμε τρόπο να λειτουργήσουμε».

Από κει και πέρα πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στάση τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, καθώς μέχρι στιγμής τα μηνύματα που στέλνουν δεν είναι ξεκάθαρα. Ήδη από τις συνεδριάσεις στις επιτροπές η αξιωματική αντιπολίτευση φάνηκε πως είναι θετική ως προς την αλλαγή στη σύνθεση του ΕΣΡ, θέτοντας όμως προϋποθέσεις. Όπως είπε ο εισηγητής του κόμματος κ. Αυγενάκης, θα πρέπει να γίνει συνολική συζήτηση για το θέμα των Ανεξαρτήτων Αρχών και να αλλάξουν όλες όσες είτε έχει λήξει η θητεία των μελών τους, είτε έχουν κάνει το κύκλο τους. Πάντως και στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται θετικοί σε αυτό το ενδεχόμενο παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν υπάρχει κάποια δημόσια σχετική αναφορά για το θέμα.

Η Διάσκεψη των Προέδρων

Σε κάθε περίπτωση για να μπορέσει να προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου, πρόθεση της κυβέρνησης και ιδιαιτέρους του αρμόδιου υπουργού κ. Παππά, είναι να αλλάξει η σύνθεση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Ωστόσο για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει στα πρόσωπα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, με μια πλειοψηφία που δύσκολα συναντά κανείς… Συγκεκριμένα, βάσει των άρθρων 13-14 του Κανονισμού της Βουλής, θα πρέπει να συμφωνήσουν τα 4/5 των μελών της Διάσκεψης, η οποία αποτελείται από το Προεδρείο της Βουλής, τους προέδρους των Διαρκών επιτροπών, τυχόν πρώην προέδρους που έχουν επανεκλεγεί (Β. Μεϊμαράκης που είναι όμως και πρόεδρος της ΝΔ), τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων (συνήθως εκπροσωπούνται από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους). Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διαθέτει 12 από τους συνολικά 21 ψήφους και αναζητεί άλλους 5 προκειμένου να πιάσει το επιθυμητό όριο των 17. Επομένως, για να γίνει η αλλαγή στη σύνθεση του ΕΣΡ θα πρέπει να συναινέσουν ένας εκ των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (έχουν δύο ψήφους), σε συνδυασμό με το Ποτάμι και την ΕΚ (διαθέτουν μια ψήφο).