«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε τόσο αυστηρή λιτότητα, πρέπει να γίνουν αλλαγές για την ελάφρυνση του χρέους, πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του Φρανσουά Ολάντ στο προεδρικό Μέγαρο.

«Τι θα ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα και η Ελλάδα χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τι θα ήταν η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα και αντίστροφα» τόνισε από την πλευρά του ο γάλλος Πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας έδειξε ότι ήθελε να μείνει στην ευρωζώνη. παράλληλα, υπογράμμισε ότι ήταν «εξαιρετικά σημαντικός» ο ρόλος του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος.

«Γίνονται μεταρρυθμίσεις και θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες, έχω πει όμως ότι το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος, η οποία σίγουρα πρέπει να ξεκινήσει» υπογράμμισε ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ συμπλήρωσε ότι ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος της επίσκεψής του στην Αθήνα είναι για να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά ανέφερε:

Αν αγαπάς την Ελλάδα δεν αρκεί να έρχεσαι μόνο για διακοπές. Πρέπει να το δείξεις με επενδύσεις

Μάλιστα, ζήτησε χαριτολογώντας συγγνώμη από τον έλληνα Πρόεδρο, καθώς αναγκάστηκε να ακούσει δύο φορές τις δηλώσεις του, μια στα γαλλικά και μια από τη μετάφραση, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει άπταιστα γαλλικά. «Έτσι όμως θα είστε σίγουρος για την διαβεβαίωσή μου ότι η Γαλλία είναι φίλη της Ελλάδας». 

Ο Προκόπης Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές αναφορικά με το πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πάντα με σεβασμό στις διατάξεις του ESM.

Το δεύτερο ζήτημα, στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Παυλόπουλος, αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Αναφέρθηκε στην συμβολή της χώρας και του ελληνικού λαού στην υποδοχή των προσφύγων και σημείωσε ότι «πρέπει το προσφυγικό να λυθεί με όρους αλληλεγγύης και συνεργασίας. Πρέπει να φυλάξουμε τα σύνορά μας και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε τον άνθρωπο», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.

Ζήτησε δε να ενεργοποιηθεί η Ευρώπη και να ασκήσει η Γαλλία το ειδικό της βάρος, για να σταματήσει ο πόλεμος στην Συρία που δημιουργεί το προσφυγικό πρόβλημα και αποτελεί πηγή ανθρωπιστικής κρίσης.

Τελευταίο θέμα που έθεσε ήταν η επίλυση του κυπριακού, κατά τρόπο που να εξασφαλίζει ενιαία αυτονομία και κυριαρχία και την απρόσκοπτη πορεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαική Ένωση.

Κλείνοντας διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Ολάντ: « Ελλάδα θα παραμείνει και θα αγωνιστεί μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην Ευρωζώνη, θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τιμήσει την εμπιστοσύνη που της δείξατε».

Ο Πρόεδρος Ολάντ στην απάντησή του αναγνώρισε ότι η Ελλάδα είχε πολύ σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει και εξήρε τον ρόλο του κ. Παυλόπουλου την επομένη του δημοψηφίσματος στο να δεσμευτούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Ο ρόλος σας ήταν σημαντικός είπε ο κ. Ολάντ και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία στήριξε αυτή την πρωτοβουλία. 'Αλλωστε τί θα ήταν η Ελλάδα χωρίς την Γαλλία και η Γαλλία χωρίς την Ελλάδα».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «η Γαλλία ήταν σε όλες τις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της Ελλάδας, στο πλευρό της Ελλάδας. Η Γαλλία υποστήριξε προς τους εταίρους της ΕΕ ότι πρέπει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις. Γνωρίζουμε τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και τις μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ωστόσο οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν. Το επόμενο βήμα θα είναι η συζήτηση για το χρέος που πρέπει να ξεκινήσει. Η επίσκεψή μου έχει και έναν άλλο σκοπό, να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων απασχόλησης και όχι μόνο η πειθαρχία, αν και η πειθαρχία είναι απαραίτητη. Αν κάποιος αγαπάει την Ελλάδα επενδύει στην Ελλάδα». Έρχομαι στην Ελλάδα γνωρίζοντας την σοβαρότητα της κατάστασης. Βοηθώντας την Ελλάδα, βοηθάμε την Ευρώπη».

Αναφέρθηκε και στο προσφυγικό λέγοντας ότι «ο πόλεμος στην Συρία έχει οδηγήσει περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες να περιφέρονται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Η λύση πρέπει να είναι πολιτική και η Γαλλία θα συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση». Για το κυπριακό ανέφερε ότι είναι ένα καθαρά ευρωπαικό ζήτημα που αφορά μία χώρα μέλος της ΕΕ, που πρέπει να στηρίξουμε για να βρει τον προσανατολισμό της και τάχθηκε υπέρ της εξεύρεσης λύσης.