Επίσημο δείπνο στο Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, με την παρουσία του πρωθυπουργού, υπουργών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παυλόπουλος εστίασε στην ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους και την χαλάρωση της λιτότητας, με τον κ. Ολάντ να δηλώνει τη στήριξή του στις προσπάθειες του ελληνικού λαού. 

Κατά την προσφώνησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού τόνισε πως ο ελληνικός λαός θα είναι συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις του, υπογράμμισε πως οι δανειστές μας πρέπει να προβούν στις αναγκαίες διορθώσεις:

Ιδίως αναφορικά με την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας καθώς και με την ως σήμερα ακολουθούμενη πολιτική λιτότητας. Οι διορθώσεις αυτές είναι τόσο περισσότερο επιβεβλημένες, όσο δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα. Διότι η ως σήμερα πορεία της Ευρωζώνης αποδεικνύει ότι η άνευ όρων πολιτική αυστηρής λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν οδηγεί νομοτελειακώς στην αναπτυξιακή προοπτική.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι όπως απέδειξαν οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο Ελληνικός Λαός, στην συντριπτική του πλειοψηφία, εκφράσθηκε υπέρ της παραμονής της Χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη. Και το έπραξε γνωρίζοντας τις τεράστιες θυσίες που συνεπαγόταν μια τέτοια επιλογή. Θυσίες που έχουν δημιουργήσει στην ελληνική κοινωνία συνθήκες πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης. «Και, κυρίως, θυσίες που, κατά ένα όχι ευκαταφρόνητο μέρος τουλάχιστον, οφείλονται και σε λάθη ή εμμονές ορισμένων εκ των εταίρων της και δανειστών της» επισήμανε.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Γαλλίας και του κ. Ολάντ στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η Ελλάδα, ο κ. Παυλόπουλος, αφού τόνισε ότι καλωσορίζει στην Αθήνα έναν πραγματικό ευπατρίδη ευρωπαϊκής και παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλο Φίλο της Ελλάδας, ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο λέγοντας ότι «σε μια δύσκολη συγκυρία για την χώρα μου η Γαλλία και εσείς προσωπικώς, συμβάλατε τα μέγιστα προκειμένου η Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκη Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης».

Ακολούθως, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στις προσφυγικές ροές κυρίως λόγω των πρωτόγνωρων τραγικών προσφυγικών ροών, τις οποίες προκαλούν οι εστίες πολέμου, ιδίως στην Μέση Ανατολή. Και υπογράμμισε ότι τις ροές αυτές εμείς, οι Ευρωπαίοι, οφείλουμε να τις διαχειρισθούμε προστατεύοντας, βεβαίως, τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -που κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι τα σύνορα των κρατών-μελών όπως καθορίζονται κυριάρχως απ' αυτά- αλλά πρωτίστως τους πρόσφυγες. 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο που έπαιξε ο κ. Παυλόπουλος μετά το δημοψήφισμα. «Ενώσατε τις πολιτικές δυνάμεις και υπενθυμίσατε τη θέση της Ελλάδας, η οποία είναι στην Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ολάντ.

«Και εγώ από πλευράς μου δεν έγινα απλώς αυτός που μετέδωσε τα λόγια σας, απλώς υποστήριξα την Ελλάδα και βοήθησα την Ευρώπη να δείξει αλληλεγγύη» συνέχισε και υποστήριξε:

Η Ευρώπη έδειξε η αλληλεγγύη με το πρόγραμμα 86 δισ ευρώ και πρέπει να ενδυναμωθεί με την ελάφρυνση του χρέους. Ξέρω τις θυσίες των Ελλήνων, ξέρω και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ξεκινάτε. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν κατεύθυνση προς την ανάπτυξη.

Παράλληλα, προανήγγειλε πως η Γαλλία θα συνδράμει τη χώρα μας σε μία σειρά από ζητήματα, όπως οι συλλογικές συμβάσεις και η δημόσια διοίκηση. «Αυτά θα καταγράφονται στην αυριανή κοινή δήλωση που θα υπογράψουμε» είπε κ. Ολάντ.

Για το προσφυγικό, σημείωσε: 

Ξέρω καλά αυτό το βάρος και πρέπει και εμείς να αισθανόμαστε σεβασμό. Γνωρίζω το βάρος της Ελλάδας και για αυτό η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει. Η Ελλάδα είναι σύνορά μας. Πρέπει να δημιουργηθούν τα hotspots και να προσφέρουν αξιοπρεπή υποδοχή σε αυτούς που προσπαθούν να γλιτώσουν τη σφαγή. 

Το χρέος και στην απογευματινή συνάντηση

Στο ζήτημα του χρέους, στάθηκε και νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος τον κ. Ολάντ για την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

«Η Ελλάδα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, αλλά πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σε τόσο αυστηρή λιτότητα, πρέπει να γίνουν αλλαγές για την ελάφρυνση του χρέους, πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

«Γίνονται μεταρρυθμίσεις και θα χρειαστούν και άλλες προσπάθειες, έχω πει όμως ότι το επόμενο βήμα είναι η συζήτηση για το χρέος, η οποία σίγουρα πρέπει να ξεκινήσει» είχε πει ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ συμπλήρωσε ότι ο δεύτερος σημαντικότερος λόγος της επίσκεψής του στην Αθήνα είναι για να πείσουμε γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα.