ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Μέχρι τέλος Νοέμβρη η υλοποίηση των δεσμεύσεων - Ολάντ: Μετά την αξιολόγηση, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2015, 12:21 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2015, 13:11
Τσίπρας: Μέχρι τέλος Νοέμβρη η υλοποίηση των δεσμεύσεων - Ολάντ: Μετά την αξιολόγηση, η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
Facebook Twitter Whatsapp

Κοινές δηλώσεις έκαναν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τήρηση των δεσμεύσεων και ολοκλήρωση της αξιολόγησης ζήτησε ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο κ. Ολάντ ήταν από τους ανθρώπους που τον έπεισαν να υπογράψει τον «δύσκολο συμβιβασμό» και επεσήμανε πως στόχος είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Νοέμβριο.

«Ο Φρανσουά Ολάντ ήρθε στη χώρα μας εν μέσω κρίσης και σε μια στιγμή που χρειάζομαστε βοήθεια», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γάλλο πρόεδρο, και πρόσθεσε:

Η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί σε πυλώνα σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και ουσιαστικός παράγοντας στη διαχείριση και την προσπάθεια επίλυσης των κρίσεων. 

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η χώρα πέρασε δύσκολες στιγμές, αλλά «ο Φρανσουά Ολάντ με έπεισε να αποδεχτώ έναν δύσκολο συμβιβασμό, με στόχο να κρατήσω την ΕΕ ενωμένη».

«Το μήνυμα της συνάντησής μας είναι ότι η ανόητη συζήτηση περί διαίρεσης της Ευρωζώνης πρέπει να φύγει από το τραπέζι και να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες», ανέφερε.

«Η Ελλάδα πρέπει να πετύχει και στην επιτυχία του δικού μας προγράμματος κρίνεται και η επιτυχία της ΕΕ απέναντι στην κρίση. Παρεμβάσεις που απειλούν την κοινωνική ειρήνη, πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο την Ελλάδα , αλλά ολόκληρη την Ευρώπη», επεσήμανε ο πρωθυπουργός. 

«Πρέπει κάποιοι να κατανοήσουν ότι η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία και όχι σύμφωνο παράδοσης της εθνικής κυριαρχίας της», πρόσθεσε. 

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η Ελλάδα τηρεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της και όσα συμφωνήσαμε πρέπει να τα τηρήσουμε στο ακέραιο. Σε αυτούς τους λίγους μήνες η Ελλάδα έχει υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν χρόνια. Η Ελλάδα δεν είναι κατάδικος που εκτίει ποινή, είμαστε ισότιμα μέλη» και συμπλήρωσε:

Κάποιοι έχουν στο μυάλο τους να βάλουν ξανά στο τραπέζι το απαίσιο σενάριο του Grexit. Να το ξεχάσουν. Η Ελλάδα έχει αποδείξει τι μπορεί να κάνει. Αν κάποιοι επιχειρούν να επαναφέρουν το εν λόγω θέμα μέσω πλαγίων οδών, όπως καθυστερήσεις στα χρήματα. Και το να γίνει αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας η Ελλάδα να το ξεχάσουν κάποιοι. Μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε ολοκληρώσει διαδικασίες για ανκεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η επιτυχία της Ελλάδας είναι επιτυχία της Ευρώπης.

Σε άλλο σημείο, είπε ότι με τη μεταφορά τεχνογνωσίας η Γαλλία μπορεί να συνεισφέρει και στον αγώνα κατά της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους στη δημόσια διοίκηση και τη γραφειοκρατία. «Οι κ. κ. Τσακαλώτος και Σαπέν υπέγραψαν συμφωνία για συνεργασία διμερούς συνεργασίας», υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

Ελλάδα και Γαλλία έχουν παραδοσιακά καλές σχέσεις, σαν νήμα που τους δένει στον χρόνο και αυτό το νήμα το ενισχύουμε. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε και σε εκπαιδευτικό επίπεδο.

Όσον αφορά στο προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε πως θα υπάρξει συνεργασία για τα hotspots και δήλωσε πως «τονίσαμε την επιτακτική ανάγκη να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία».

«Έχουμε υπερβεί τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε ένα τεράστιο θέμα και από το υστερημά μας δίνουμε ό,τι μπορούμε και δείχνουμε και ανθρωπιά», είπε ακόμα, ενώ αναφέρθηκε και στη φωτογραφία με τις ηλικιωμένες που ταΐζουν το προσφυγόπουλο, λέγοντας ότι αυτή είναι η εικόνα της ΕΕ που θέλουμε.

Για το Κυπριακό, όπως είπε, «τονίσαμε ότι δεν πρέπει να χαθεί η δυναμική στη συζήτηση, με σκοπό με τη λύση δίκαιη χωρίς εγγυητές. Ο κυπριακός λαός να ξαναγίνει υπεύθυνος για την μοίρα του. Ελλάδα και Γαλλία στηρίζουν τον Αναστασιάδη και τις διακοινοτικές συνομιλίες».

Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε ότι «η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

«Ξέρω καλά τι περνάει ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια και ειδικά οι νεότεροι Έλληνες στα χρόνια της κρίσης. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ασταμάτητος στις προσπάθειές του στις διαπραγματεύσεις», υπογράμμισε ο κ. Ολάντ και συνέχισε:

Εγώ κινητοποιήθηκα τόσο πολύ για τη σχέση Ελλάδας και Γαλλίας, επειδή η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ. Όπως είπε ο Ντε Γκολ, οι τύχες μας είναι αλληλένδετες. Η Γαλλία πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

«Η αλληλεγγύη Ελλάδας και Γαλλίας φαίνεται και από τη συμπαράσταση σε αυτό το τραγικό δυστύχημα. Έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα για το δυστύχημα και θα διελευκανθούν τα αιτία», είπε ακόμα. 

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Δεν το αμφισβητεί η Ελλάδα αυτό. Απλά πρέπει να υπάρξει είναι μια ευελιξία στο χρονοδιάγραμμα. Η ανησυχία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυρια είναι μια απειλή, πρέπει να ξαναδούμε το όριο κάτω από το οποίο γίνονται κατασχέσεις. Μόνο εάν τηρήσει τις δεσμεύσεις θα ξεκινήσει η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Μόλις τελειώσει η αξιολόγηση θα αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως «η Ευρώπη χρησιμοποίησε διάφορους όρους που δεν σημαίνουν τίποτα» και τόνισε τη σημασία των επενδύσεων, λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει σταθερότητα και κοινωνική ειρήνη για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα. Όλη η Ευρώπη πρέπει να στηρίξει την Ελλάδα προς αυτή την κατεύθυνση». 

Για την κοινή δράση των δύο χωρών, ο Φρανσουά Ολάντ είπε ότι πρέπει να αφορά σε τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο πολιτισμός.

«Η επισκεψή μου είναι επίσκεψη φιλίας. Δεν θέλω να μένουμε στο παρελθόν αλλά να δεσμευόμαστε για το μέλλον και να δεσμευτούμε για συνεργασίες», σημείωσε.

Όσον αφορά το προσφυγικό, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε:

Η Ελλάδα είναι το σύνορο της ΕΕ, η άκρη του δόρατος. Χρειάζεται βοήθεια για το προσφυγικό. Συγχαρητήρια στους Έλληνες για το πως δέχτηκαν αυτές τις μεταναστευτικές ροές. Πρέπει να στηρίξουμε τα hotspots στην Ελλάδα. Δεν μπορούν να αναλάβουν όλο το βάρος Ελλάδα και Ιταλία. Θα παρέχουμε 60 εμπειρογνώμονες από τη Γαλλία και χρειάζεται και μια ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή.

Αναφερόμενος στον ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Ολάντ τόνισε πως οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Να δημιουργηθούν κέντρα και στην Τουρκία για να μην φτάνουν στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλει για την αλληλεγγύη που δείχνει και η Ελλάδα, δεν πρέπει να αμφιβάλει για την αλληλεγγύη που πρέπει να δέχεται», είπε.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, τόνισε:

Το καθεστώς του Άσαντ πλήττει τον πληθυσμό της Συρίας, δημιουργεί το πρόβλημα και πρέπει να σταματήσει το ISIS . Ο Άσαντ πρέπει να φύγει από την εξουσία.

Σχετικά με το Κυπριακό, ο γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Κύπρος στηρίζει τον διάλογο, όπως και η Ελλάδα και η Γαλλία. Όλες οι συνομιλίες πρέπει να οδηγήσουν σε μια λύση, αρκετά έχει κρατήσει αυτή η σύγκρουση».

«Δεν μπόρεσα να συναντήσω έλληνες πολίτες, αλλά πιστεύω ότι η αντίδραση στην επαφή μας θα ήταν θετική. Ελλάδα και Γαλλία έχουν παλέψει για τη Δημοκρατία. Ο ελληνικός λαός έχασε πολλά, αλλά όχι την ψυχή του», πρόσθεσε ο κ. Ολάντ.