του Τάσου Τσιφόρου  

Στο όριο του να καταστεί καταγέλαστη η διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ καθώς η παραπολιτική και οι μικρότητες μοιάζουν να κυριαρχούν της πολιτικής. 

Στο Συνέδριο του ΕΛΚ που διεξήχθη στη Μαδρίτη, με το προσφυγικό και τα οικονομικά να κυριαρχούν στην ατζέντα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να παράξει νέα εσωστρέφεια, γεμίζοντας τις στήλες των ΜΜΕ με παράπονα, ατάκες και κτυπήματα κάτω από τη μέση. 

Η χθεσινή, δημόσια, δυσφορία του Άδωνι Γεωργιάδη – και η διαρροή των όσων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια του... πρωϊνού με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη – ήταν το κερασάκι στην τούρτα. Ο κ. Γεωργιάδη, υποψήφιος επίσης για την Προεδρία, ουσιαστικά κατηγόρησε τον κ. Μεϊμαράκη ότι η πρόσκλησή του να μετέχουν όλοι οι υποψήφιοι στο ΕΛΚ ήταν προσχηματική καθώς ούτε διαβούλευση για τις θέσεις υπήρξε, ούτε βέβαια και κοινή εμφάνιση ή δραστηριότητα των υποψηφίων. Βέβαια, το ίδιο το ρεπορτάζ λέει ότι τουλάχιστον για το προσφυγικό, και την στάση έναντι της επίσημης θέσης του ΕΛΚ που τελικά καταψήφισε η ΝΔ, υπήρξε συζήτηση μεταξύ των παρισταμένων στη Μαδρίτη, που στάθηκε αφορμή για ένα ακόμη «επεισόδιο». Όταν ο Άδωνις Γεωργιάδης διαφώνησε με την κεντρική γραμμή των Μεϊμαράκη, Ντόρας, Κουμουτσάκου και ζήτησε να επιδιωχθεί η καταδίκη εκ μέρους του ΕΛΚ της κυβέρνησης Τσίπρα στο μεταναστευτικό, με παράλληλη ανάδειξη των επιτυχιών της κυβέρνησης Σαμαρά, η Ντόρα Μπακογιάννη του απάντησε: «Σταμάτα με το Σαμαρά, έχεις πάθει ψύχωση!». 

Εις ότι αφορά το παράπονο Γεωργιάδη ότι ο Μεϊμαράκης δεν τους σύστησε σε ξένους ηγέτες, η απάντηση ήρθε, εμμέσως πλην σαφώς, από τον Γιώργο Κουμουτσάκο, ο οποίος σχολίασε μέσω διαδικτύου: «Επειδή ορισμένοι λένε πολλά &φλύαρα,να ξεκαθαρίσουμε οτι παράπονα κάνουν εκείνοι που δε γνωρίζουν πως να κινηθούν σε διεθνές περιβάλλον. Αυτά!». 

Παράπονα για τη διαχείριση του κ. Μεϊμαράκη διατυπώνει και η πλευρά Τζιτζικώστα, αν και ο Περιφερειάρχης είχε σειρά συναντήσεων τόσο στην επιτροπή Περιφερειών του ΕΛΚ, στην οποία συμμετείχε ανεξαρτήτως της πρόσκλησης Μεϊμαράκη, όσο και με τους Γιοχάνες Χαν, Εμανουέλ Μπαρόζο και Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο κ. Μεϊμαράκης είχε προκαταβολικά διαμηνύσει ότι ο κάθε ένας θα είχε το δικό του πρόγραμμα στη Μαδρίτη ενώ, όπως σημείωναν συνεργάτες του, θα ήταν αδιανόητο να εμφανιστεί στις συναντήσεις των ηγετών συνοδευόμενος από τους... αντιπάλους του για την ηγεσία του κόμματος.

Σε αυτό το κλίμα, που κάνει πολλά σοβαρά στελέχη του κόμματος να ανησυχούν όχι μόνον για την επόμενη ημέρα αλλά και για το πώς θα φτάσει χωρίς να διχαστεί το κόμμα στις εκλογές, συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή του κόμματος, με την ελπίδα όλων να μην υπάρξουν αφορμές για νέα επεισόδια στο γαλάζιο σήριαλ. Ωστόσο τόσο η ανάθεση του έργου μηχανογραφικής υποστήριξης της ψηφοφορίας όσο και ο καθορισμός των νομαρχιακών εφορευτικών επιτροπών (σ.σ. ειδικά από τη στιγμή που σημαντικός αριθμός επικεφαλής ΝΟΔΕ έχουν υπογράψει υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων) κρύβει κινδύνους νέας αναζωπύρωσης της έντασης...