της Άρτεμις Παραδείσου 

Στο κόκκινο βρίσκονται οι συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια με το Μαξίμου να διαμηνύει ότι δεν θα υποχωρήσει για ένα τόσο μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες νοικοκυριά. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των θεσμών κατά την συνάντησή τους με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη απέρριψαν την τελευταία πρόταση της ελληνικής πλευράς για τα κόκκινα δάνεια που αφορά περίπου το 72% των δανειοληπτών και επιμένουν στο να διατηρηθεί ο νόμος Κατσέλη με πολύ περιοριστικά κριτήρια που αφορούν μόνο τους φτωχούς ή και φτωχοποιημένους δανειολήπτες.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να τραβήξει το σκοινί στην διαπραγμάτευση για τα κόκκινα δάνεια αφενός διότι η μεσαία τάξη έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την οικονομική κρίση και αφετέρου διότι ουσιαστικά οι όροι που θέτουν οι τροϊκανοί αφορούν ελάχιστους δανειολήπτες και όχι το μεσαίο νοικοκυριό.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης όπως κατατέθηκε στους θεσμούς και παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας θέτει συνολικά τρία κριτήρια για την στήριξη των νοικοκυριών και υπαγωγή τους στον Νόμο Κατσέλη: Την αντικειμενική αξία των ακινήτων στο ύψος 300.000 ευρώ , το οικογενειακό εισόδημα που προσδιορίζεται γύρω στις 35.000 ευρώ ετησίως και το σύνολο των χρεών του δανειολήπτη που δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. 

Όμως οι  τροΪκανοί εμφανίζονται σκληροί και χθες κατέθεσαν μία αντιπρόταση που σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές αφορά μόλις το 20% των δανειοληπτών με κριτήρια  πολύ αυστηρά για εισοδήματα που αγγίζουν περίπου τις 10.000 ευρώ ετησίως και με βάση την εμπορική αξία του ακινήτου που σύμφωνα με τους ίδιους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω και ότι θα επιμείνει στην δική της πρόταση. «Το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας είναι αδιαπραγμάτευτο» επιμένουν τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί σθεναρά την διατήρησης της πρώτης κατοικίας για όσους αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν.